Основни хранителни продукти може да изчезнат от магазините, ако ограничим търговските надценки. Това каза в „Тази сутрин“ по bTV министърът на икономиката Емил Караниколов. Водещият Антон Хекимян припомни, че ВМРО искат търговците да ограничат печалбата си за хляба, киселото, прясното мляко и други продукти.

„Запознаха ме с техния проект. В момента в Министерството на икономиката работим, за да установим дали ще има някакво нарушение на европейски директиви. Ние сме обаче с пазарна икономика. Цените се определят от търсенето и предлагането. Никакви други механизми не са коректни“, подчерта министърът.

„Може да има временни мерки, но след това да стане по-лошо. Примерно конкретната стока е вероятно да изчезне от магазина. Търговецът ще загуби интерес да я продава“, обясни той.

Когато даваме становища от министерството, винаги го правим мотивирано, уверява Караниколов.

Работа на държавата е да създаде условия за бизнес, да има лоялна конкуренция и да няма сива икономика, изтъкна той.

След като водещият го пита дали високите цени на природния газ, поскъпването на хляба и другите основни хранителни продукти ще доведе до свиването на икономиката, той намекна, че върху тези фактори не можем да влияем.

„Цената на синьото гориво се формира на световния пазар. Ние не сме производители, за да можем да влияем. Поскъпва и пшеницата, тъй като реколтата в света не бе добра. За парното е изключително неприятно и тук държавата трябва да помисли да се повишат специалните субсидии за социално слабите хора, които не могат да си плащат сметките“, коментира министърът.

Доходите на хората трябва да растат повече, отколкото разходите за това да живеем, добави той.

„През тази година пенсиите са увеличени с 3,8% за 2 млн. българи. Предвижда се да нараснат с още 5,7% догодина. В момента се опитваме да наваксваме 30-годишното изоставане“, оправда се Караниколов.

„Икономическият ни ръст е 3,6%. И за миналата беше толкова. За да имаме по-бързо наваксване на това, което сме загубили, трябва ръстът да е над 6%. Големият проблем обаче не е корупция, а работната сила. В момента компаниите, които работят в България, отказват поръчки, защото няма кой да работи“, подчерта той.

„Безработицата у нас е 5,5%. В момента има голяма заетост и бизнесът плаща заплати. Една от мерките е да върнем българските малцинства от други страни“, заяви министърът.

Според него колкото повече инвеститори дойдат в България, толкова по-големи ще са заплатите, защото ще нарасне търсенето на работна ръка.