Това, което най много ни притеснява, е дългът. В момента имаме двойно по-голям дълг. Трябва да го управляваме максимално стриктно, тъй като сме избрали система на валутен борд. 

Този бюджет е твърде разточителен. Без нов дълг няма как, той трябва да се обновява, има задължения на страната. Има случаи, когато опитите за намаляване на дълга, водят до разсипване на цели страни. Виждаме изненадващи резултати на БВП. САЩ установиха 5%, такова нещо може да се случи и в България", коментира пред Bulgaria ON AIR финансистът доц. Емил Хърсев.

По думите му 2025 г. България ще получи съгласие за еврозоната, тъй като това е необходимо за функциониране на европейския механизъм. 

"Хърватска се присъедини, без да изпълнява критерии. Почти няма страна в еврозоната, която да ги изпълнява. Решението винаги е политическо. Инфлацията не е нещо, което зависи от българските органи на управление", добави доц. Хърсев.

Той посочи, че финансовият министър е политическа фигура, на която ѝ е дадена възможност да направи бюджет, от там нататък решението е на Народното събрание. Според доц. Хърсев критиката не е правилно насочена към Асен Василев.

"Една голяма част от разходите за управление могат да бъдат преосмислени. Виждаме, че вместо ограничаване на разходите, има опит да се отвори дебат за увеличаване на данъците. Стремежът да се уеднакви данъчното облагане е очевиден, но не води до никъде. Вече 10-а година буксува така нареченият фискален съюз. Фискалния пакт не се изпълнява, не съществува", заяви доц. Хърсев.

На въпрос процентното ДДС ще изсветли ли бранша на ресторантьорите, той отговори, че не е съгласен, че със средствата на дупки в системата за облагане с оборотен данък "трябва да се водят подобни пазарлъци". По думите му всеки отрасъл и всеки бизнес е длъжен да работи така, както изисква законът.

"Не мисля, че ресторантьорският отрасъл е най-големия проблем на българската икономика. Не забелязвам прогрес, въпреки намалените данъци. Една по-ясна и категорична данъчна политика за еднакво данъчно облагане би имала много по-голям успех", смята финансистът.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук