През януари, в условията на глобална икономическа криза, безработните се увеличават само с 8 500 души, а правителството е в готовност да помогне, така че България да не изпита тежките последствия, които имат други страни. Това каза пред парламента днес социалният министър Емилия Масларова.
В областта на регистрирана безработица и равнище на заетост броят на хората намалява от 424 000 на 233 000 души.
В областта на осигурителните вноски министър Масларова припомни, че дясната опозиция остави на управлението през 2001 г. осигурителни вноски за работодателите близо 36 %. Днес те са 18 % за всички осигурителни плащания.
Доходите на хората се увеличаваха непрекъснато, а минималната работна заплата достигна 240 лв. от начална база 85 лв., посочи още министърът на труда и социалната политика.
В областта на пенсиите всичко, което можеше да направи това правителство в рамките на възможното, беше направено в максимална степен, отбеляза още министър Масларова. Минималната пенсия от 2009 г. е по-висока от средната пенсия в 2005 г. Всяка година увеличаваме поне с 20 % пенсиите, догонваме пропуснати равнища, обещахме да направим „Сребърен фонд” и го направихме, обещахме да откъснем минималната пенсия за трудов стаж и възраст от социалната – направихме го, обещахме да увеличим пенсиите с не по-малко от 50 % - направихме го, обобщи Емилия Масларова.
"Ако вие, госпожи и господа от опозицията, бяхте правили това преди, сега пенсиите щяха да бъдат други", каза още министърът на труда и социалната политика. В своето изложение тя припомни и още данни и факти в сферите на спазването на трудовото законодателство, проверките и санкциите; увеличаването на паричните обезщетения за бременност и раждане, на еднократните помощи за раждане и енергийните помощи и мн. др. /БЛИЦ