Бизнесменът Христо Ковачки, когото данъчните днес подхванаха за 12-13 млн. лв. неуредени задължения в периода 2005-2007 г., е собственик на мини, топлофикационни дружества, верига магазини, банка и застрахователна компания. В популярната класация на полското списание "Впрост" той е сред стоте най-богати в Източна Европа със състояние 700 млн. долара.
Ковачки заема 98-та позиция в списъка, като единственият българин на по-предно място е Васил Божков. Интересите му са основно в енергетиката. Чрез други лица той притежава ТЕЦ-овете в Бургас, Враца и Плевен. Юридически се води само консултант, но не отклонява да отговаря пред медиите и като собственик.
Чрез "Българска енергийна компания" Ковачки контролира 70% от дружеството “Атомененергоремонт", което осигурява ремонта и поддръжката на АЕЦ “Козлодуй”, занимава се и с модернизацията на енергоблоковете. На 6 април тази година изпълнителният директор на "Атомененергоремонт" Борис Георгиев бе убит пред дома му и до момента няма напредък в разнищването на случая. Коментарите за това покушение са, че е извършено показно и изключително професионално.
През лятото Ковачки спечели почти без търг ТЕЦ "Бобов дол", който работи с въглища от неговите мини. Бизнесменът участва в надпреварата с две свои фирми и приложи ред процедурни хватки, за което бе подпомогнат и от държавата.
По сходна схема, без реална конкуренция, Ковачки придоби в началото на месеца Общинската застрахователна компания (ОЗК). Фирмата му "Ел Ем импекс" излезе победител в търга, до който КФН не допусна другите участници в надпреварата заради нередовни документи, а те бяха още две компании, свързани с Ковачки - "Минна компания" и магазини "Европа", и словенската застрахователна компания Zavarovalnica Triglav.
По времето на предишния столичен кмет Стефан Софиянски Ковачки успя да придобие блокиращ дял в "Общинска банка”, който го поставя в изгодна позиция при приватизацията й.
Многобройните дружества на Ковачки са застраховани в ОЗК. Компанията е атрактивна заради лиценза и стабилната си позиция на пазара, въпреки че е сред най-малките в сектора с пазаредн дял около 1%.
Бизнесменът навлезе и на пазара на частното здравно осигуряване, след като получи от Комисията за финансов надзор лиценз за фонда си "Общинска здравноосигурителна каса", учреден от компании, свързани с бизнесмена - "Ел Ем импекс" с 50%, "ТЕЦ Марица-3"с 45% от капитала и Общинска банка с останалите 5%.
Христо Ковачки не крие, че има и политически амбиции. Основаната от него партия ЛИДЕР, ВМРО и Земеделският народен съюз на Стефан Личев подписаха коалицонно спразумение за общо явяване на парламентарните и евроизборите догодина. /БЛИЦ