В момента страната ни се намира в период на гръмотевични бури, които предизвикват у хората страх и притеснение за живота им. И то напълно основателно. Не само, че шумът е неприятен и стряскащ, но и самите светкавици са опасни за всеки от нас.
За съжаление, понякога гръмотевичните бури ни хващат неподготвени и това води до сериозни проблеми. Има няколко съвета обаче, които могат да ви помогнат да се справите по-добре с този неприятен период.

Най-важното, което трябва да знаете е, че грижата за собственото ви здраве е най-важна, когато стане въпрос за гръмотевични бури, пише Tialoto.bg.

Ето няколко начина, по които може да се предпазите от неприятното време:

Намерете подслон незабавно

Най-важното, когато се намирате навън по време на гръмотевична буря, е да намерите подслон възможно най-бързо. Много хора чакат прекалено дълго да потърсят безопасно място, но трябва да знаете, че щом виждате светкавица, това може да означава, че тя може да е достатъчно близо, за да ви удари.

Не стойте под ниски или високи дървета и избягвайте да стоите близо до трафопостове и електрически стълбове. Намерете подслон близо до или под каменист заслон, където ще сте най-защитени.

Ако не успеете да намерите подслон, кола с метален покрив и метални врати също е добро решение. По този начин светкавицата ще удари не вас, а до вас. Затворете прозорците и вратите и не използвайте радиото. Също така не се облягайте до нищо метално в колата, защото така затваряте веригата и светкавицата може да удари точно вас.

Погрижете се и за домашните си любимци, ако се намират навън. Кучешките колиби не са подходящи за гръмотевични бури.

Ако сте у дома

Затворете плътно прозорците си и стойте далече от тях, защото те осигуряват директен път, по който светкавицата може да достигне до вас. Можете да застанете в средата на стаята, където е най-безопасно.

Не пипайте нищо метално или свързано с електрическата мрежа.

Ако имате домашен телефон, не го използвайте. Светкавицата може да влезе в дома ви по кабела и по всеки електрически проводник. Това включва стационарни телефони, електрически кабели и канализацията.

Не изключвайте уредите по време на бурята. Направете го преди това, за да намалите риска от повреда. Ако сте забравили, не се опитвайте да поправите грешката си, защото може директно да бъдете ударени от мълния.

Не лягайте и не се облягайте на бетонен под или бетонни стени. Повечето бетони имат метална арматура, която може да провежда електричество.

Не стойте във ваната или под душа и избягвайте басейните дори и да са закрити.

Останете на сигурно място

Останете вкъщи или на друго сигурно място поне 30 минути след последната светкавица. Не излизайте веднага след като е спрял дъждът, защото има риск от удари на мълния от заминаващата си буря.

Ако все пак се намирате навън, то има няколко начина, с които да се предпазите.Намерете ниско място, в което да застанете. Мълниите удрят високи предмети, които по-лесно се забелязват.

Избягвайте големи открити пространства, където вие сте най-високи. Ако се намирате на площад, е хубаво да го напуснете по най-бързия начин.
Ако се намирате навън с приятели, стойте на дистанция от около 30 метра. Така, ако един от вас бъде ударен от мълния, ще се намали рискът тя да бъде прехвърлена на другите около него.

Ако сте на разходка и носите чанта с метални дръжки, закопчалки или копчета, веднага я свалете от гърба си и я оставете на около 30 метра от вас и вашия подслон.

Първа помощ

Ако станете свидетели на удар от мълния, тогава незабавно трябва да се обадите на Спешна помощ. Ударът може да предизвика сърдечен удар, което може да се окаже пагубно, ако не се третира навреме.

Не се излагайте на опасност, за да помогнете на човек, ударен от мълния. Колкото и егоистично да звучи, помислете за себе си първо. Колкото и да е отричано, една мълния може да удари два пъти на едно място, така че предприемете пресметнат риск.
Когато всичко е наред и сте сигурни, че няма опасност за вашия живот, можете да помогнете на човек. Опитайте се да му направите сърдечен масаж. Хората, ударени от мълния, не произвеждат електрически заряд, така че няма опасност да ви хване ток.