Общо 30 000 гръмотевици ударили страната за 24 часа от понеделник сутринта. Това съобщи синоптикът Петър Янков. Той допълни, че броят им за Балканския полуостров в същия период е над 100 000.

По думите му, в понеделник на места в страната за една минута са падали по 100 мълнии. “Всяка светкавица е опасна. Хората трябва да знаят, че е рисковано да излизат по време на буря – особено, ако стоят изправени или се крият под дървета. По-безопасно е да легнат на земята”, обясни Янков пред "Труд".

Той посочи, че уринирането на открито е опасно при гръмотевична буря, защото урината е проводник на електричеството и увеличава значително шанса за удар. Янков коментира и нещастния случай от понеделник вечерта, при който 47-годишен мъж от София и куче бяха покосени от мълния. “Вероятна причина може да е желязна каишка на кучето до него”, каза още синоптикът.

Говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска потвърди, че мъжът се е намирал в беседка и около него е имало и други хора, но те не са пострадали. Тя допълни, че това е вторият смъртен случай от гръмотевица за два дни.

В неделя мъж на 38 години бил ударен от светкавица и починал на място, след като бил за риба на язовир Искър.