Какви са промените в правилата за паркиране в столицата - коментира пред БНТ Карлос Контрера - председател на Комисията по транспорт в Столичния общински съвет.

Контрера обясни, че предложенията на Общинския съвет целят да разтоварят трафика в столицата и да улеснят гражданите.

Едно от предложенията е да бъде разширен обхватът на синята зона като достигне естествените граници на булевардите. Границата ще мине по бул. "Евлоги Георгиев", бул. "Сливница", ул. "Опълченска", докато обхване целия център.

Контрера обясни мотива за разширяването на синята зона. Даде пример със синята зона, която в момента свършва на бул. "Левски", а територията от бул. "Левски" до Канала е зелена зона. Затова в събота и неделя там няма къде да се спре. Това от своя страна нарушава броя на нарушенията.

Следващото предложение е за въвеждане на режим на зелена зона по желание на живеещите в кв. "Яворов" и в кв. "Иван Вазов". Тази процедура е започнала миналия мандат след обществени обсъждания, добави Контрера.

В момента местата в синя зона са 5000, а планирането увеличение предвижда те да стигнат 12 000. В делнични дни и двете зони пък ще работят до 20.30 часа, а в момента се плаща до 19.30 часа. Очакванията от промените са приходите на ЦГМ да се увеличат със 7.7 млн. лв.