Ето какви са най-важните условия за отлична памет
Здравословното хранене предпазва от Алцхаймер
Здравословното хранене без преяждане пък предпазва от Алцхаймер. Пет са факторите, допринасящи за по-ранното отслабване на паметта.
Липсата на достатъчно сън и редовното недоспиване са основни.
Сънят е важен за възстановяването на мозъка, който създава и излъчва няколко вида мозъчни вълни. Едни от тях се създават точно по време на сън. Те прехвърлят спомените на префронталния кортекс, който е част от мозъка, съхраняващ дълготрайни спомени. Когато сънят не е достатъчен, спомените не са в състояние да се движат към префронталния кортекс, а това води до забравяне и загуба на краткосрочната памет. Ето защо човек се нуждае от поне 8 часа сън на нощ.
Депресията оказва влияние върху концентрацията и върху това да спомня стари случки, събития, дати, факти, които са се случили скоро. Недостигът на тиамин (витамин B1) е необходим за
добрия метаболизъм
Той спомага храната да се превръща в енергия. Витамин B1 е отговорен за нормалното функциониране на нервната система. Според учени големи количества от него се намират в мозъка и спомагат за производството на невротрансмитери, които влияят на настроението, паметта, движението и мисълта. Дефицитът му е причина за появата на синдром на Вернике – Корсаков, който е вид неврологично разстройство, което води до краткосрочна и дългосрочна загуба на паметта. Употреба на някои медикаменти, наркотици и алкохол е доказана причина за честото забравяне.
Продукти, които избистрят ума
Осем продукта – храни и напитки, подпомагат съсредоточаването и паметливостта.
Спанакът е своеобразен „афродизиак” за паметта. Големите количества витамин Е в него подобряват когнитивната активност и увеличават мозъчната тъкан. Същевременно, той стимулира освобождаването на допамин, който пък контролира потока на информация към мозъка.
Водата е сред най-полезните вещества за нашето здраве. Често липсата на концентрация или главоболие се дължи на дехидратация.
Кофеинът в кафето е стимулант за отлична памет и концентрация, въпреки че ефектът му е временен.
Мощните антиоксидантни свойства на черния шоколад го поставят в списъка като здравословен десерт, способстващ за добра памет. Антиоксидантите от какаовите зърна са щит срещу свободните радикали.
Според народната медицина визията на всеки продукт от природата подсказва неговите лечебни способности за човека. За мозъка много полезни са орехите заради своите антиоксиданти, които предотвратят повредата на ДНК на мозъчните клетки, предизвиквана от свободните радикали. Освен това, те способстват за по-добрата способност за запаметяване.
Мазните риби, освен омега-3 мастните киселини, съдържат много йод, който подобрява яснотата на ума.
Мононенаситените мазнини в авокадото подпомагат кръвообращението, а от там и оросяването на мозъка.
Пълнозърнестите храни като овесените ядки, пълнозърнест хляб или кафяв ориз предпазват организма от сърдечно-съдови заболявания, като по този начин засилват циркулацията на кръвта и също подпомагат оросяването на мозъка.
Източник: Монитор бг
Последвайте ни
0 Коментара: