Зверски осакатеното куче Лъки, което бе открито захвърлено на брега на язовир „Студен кладенец“ с отрязани крака и избодени очи, вече е под грижите на фондация "Animal Hope-Bulgaria" от Казанлък. Това съобщи във Фейсбук Ивелина Недкова, генерален директор на фондацията.

Веднага след като видяла клипа, направен от доброволците от "Грижа за животните - Кърджали", тя е тръгнала за Кърджали да го вземе и да го закара до Университетска клиника, където приели кучето за преглед в извънработно време.По думите на Недкова, доброволките от Кърджали с радост предали кучето, понеже в града край Арда нямало условия за настаняване и грижи за животни с увреждания. Недкова нарекло кучето Лъки, като добавила и Иван, за да му носи борбеност.

Според нея зверството вероятно е извършено умишлено от човек.

Лекарите казали, че кучето или е премазано от кола, или краката му са отрязани с резачка за дърва. Тя се надява да се намери някой свидетел на злодеянието. Момичетата са подали сигнал, но засега извършителят е неясен, пише 24rodopi.com.

В клиниката бил извършен щателен преглед на кучето. Жизнените показатели на Лъки-Иван (температура, пулс, дишане) са били в норма. Бил направен и тест за лайшмания, който за щастие се оказал отрицателен. Веднага били дадени антибиотик и медикаменти за укрепване на организма на животното.

Били пуснати и кръвни изследвания. На следващия ден (8 януари) били направени и тестове за анаплазма, дирофилария и ерлихиоза. Първите два се оказали отрицателни, а третия положителен, но със слаби черти. Лекарите решили да сменят антибиотика на доксациклин.

Недкова съобщи, че кучето се храни с апетит, а през идната седмица, до 5-6 дни, ще се плануват операциите, които са наложащи. Едното око на Лъки - Иван липсвало, а другото също не е било много добре.

Междувременно кърджалиец, който работи в близост до мястото, където бе открито осакатеното куче, заяви, че животното си е било сляпо и никой не му е рязал лапите. 

„Кучето беше сляпо. Някой го беше захвърлил край Траса. Намерих го и го гледах около месец. Още тогава беше сляпо. Стига сте писали глупостите на кучелюбките. Защо не са дошли да го вземат преди месец и да го отгледат? Кой измисли, че са му изболи очите и рязали краката? Кой ще се занимава с това?

Разберете, че кучето си беше сляпо, а после го блъсна влак. Било му е писано да живее, макар и в мъки“, казва той.