Шест месеца лишаване от свобода и глоба от 1000 лева послучи бургазлия, който се опита да подкупи полицаи, хвърляйки им 100 лева, за да не му съставят акт за нарушение на пътя. Това реши днес Апелативният съд в Бургас, като измени присъдата на Окръжния съд и преквалифицира деянието от довършен подкуп в опит, пише "Флагман".

На 18 октомври 2017 година, минути след 00.00 часа, Караманов бил спрян за проверка от служители на РУ-Средец в района на село Дюлево, близо до земеделските кооперации. Бургазлията управлявал лек автомобил Опел "Комбо".

Когато униформените му поискали документи, той отказал да представи шофьорска книжка. Полицаите веднага направили справка и установили, че Караманов е с отнето свидетелство за управление на МПС. 

Водачът отказал да се подложи и на проверка с дрегер за алкохол или наркотици,  и да даде кръвна проба за химически анализ. Полицаите уведомили бургазлията, че за извършените нарушения по Закона за движение по пътищата ще му бъде съставен Акт за установяване на административно нарушение /АУАН/.

В този момент Караманов се приближил до патрулката, отворил предната дясна врата и поставил върху ползвания от полицейските служители таблет две банкноти с номинал от по 50 лв., с думите „Дай да се оправим“. Секунди след това той бил арестуван.

Димитър има няколко осъждания за шофиране в пияно състояние. Санкциониран е със седем броя влезли в сила наказателни постановления, като спрямо него са издадени четири броя заповеди за прилагане на принудителни административни мерки.

Магистратите посочват в решението си, че бургазлията е допускал многократно едно и също прегрешение, а именно - шофиране без книжка. Пред съдебните заседатели той дори признал, че е шофирал след употреба на алкохол и затова е отказал пробата с дрегер. Наясно е бил, че поведението му е неправомерно и какви санкции биха последвали, поради което е опитал да избегне понасянето на отговорност за това свое деяние.

Въззивният съд е приел, че след като подсъдимият е признал, че е подхвърлил банкнотите, предназначени за двамата полицейски служители, за да не извършат действие по служба - да не съставят АУАН, то престъплението е останало недовършено и е спряло във фазата на опита, именно поради отказа на полицаите да приемат предлагания дар.

Решението може да бъде обжалвано или протестирано пред Върховния касационен съд на РБългария в петнадесетдневен срок от получаване писменото съобщение от страните, че е изготвено.