Общо 137 милиона лева са разплатили регионалното министерство и подчинените му ведомства към бизнеса от началото на извънредното положение на 13 март до 2 април. Това съобщиха от МРРБ.

Няма забавяне на сумите към компаниите за изпълнени, сертифицирани, приети и фактурирани дейности в пътната агенция.


За периода от ведомството са разплатили към фирмите 91, 3 милиона лева, като част от сумите са за извършени дейности от компаниите по европейски проекти. Като от агенцията подчертават, че работата по големите инфраструктурни проекти не е спирала.

Други 22,3 милиона лева са разплатени от строителното министерство по сметки на бенефициенти – общини, областни администрации, министерства, неправителствени организации.

От тях близо 21 милиона лева са за извършени дейности по проекти по ОП „Региони в растеж“, а останалите – по програмите за трансгранично сътрудничество.

От ведомството са категорични, че обработката на данните за извършените дейности и разплащането по тях ще продължи с ускорени темпове.

След 13 март МРРБ е възстановило 21,6 млн. лв. към Българската банка за развитие. Средствата са платени за 26 санирани жилищни блока.