Италианският премиер Джузепе Конте отправи тържествен призив към Германия за повече европейска солидарност, за да се преодолее "цунамито", предизвикано от пандемията на COVID-19, която постави Италия на колене, предаде БТА.

"Ако сме един съюз, сега е моментът да го докажем", пише Конте в статия, която предстои да бъде публикувана в германския седмичник "Цайт".

"Имаме нужда от стратегия за икономическо възстановяване. Всички европейски страни, без изключение, трябва да дадат своя принос", добавя италианският лидер, чиято страна е една от основателките на ЕС и една от неговите опори.

Тази "солидарност (между страните членки) трябва да се изразява в общ план, който гарантира, чрез прозрачността и твърдостта на всички участници, че няма да стигнем до съюз, в който по-богатите плащат за по-бедните", подчертава Конте.

Италия и Испания са най-тежко засегнатите от коронавируса европейски страни, като освен това те имат нестабилни обществени финанси. Те искат сериозна финансова подкрепа от ЕС, за да преодолеят здравните, икономически и социални последствия от кризата.

Подкрепяни от Франция, те искат споделяне на финансовата тежест, например под формата на специални облигации, така наречените коронаоблигации. Страните от Северна Европа, водени от Германия и Нидерландия, отхвърлят идеята.

"Трябва да разгледаме подходящите инструменти за една необичайна ситуация и това да стане без предупреждения и налагане на вето още в началото", казва още Конте.

"Целта е всички заедно, ние да излезем от тази криза възможно най-бързо, по-силни и по-единни", посочва той.

"Това е една ужасна ситуация, която не съм си мислил никога, че ще преживея един ден като гражданин или като председател на Министерския съвет", признава Конте.

Той сравнява пандемията с "цунами, което подобно на една война оставя икономиката в руини и хората с травми".