Топлоизолацията е една мечтана инвестиция от много домакинства. Цените обаче, за които се предлагат не са от най-евтините, в сравнение със стандарта на живот, съобщава Plovdiv24.bg.

Ако сте решили да предприемете такава сериозна стъпка, първото, което трябва да направите е да проучите пазара. Топлите месеци са подходящото време, в което да се заемете с такава инвестиция.

За съжаление обаче цените, които се предлагат у нас за външна изолация не са от най-ниските.

Каква е разликата между вътрешна и външна изолация

За външната изолация е важно да се отбележи, че освен задържането на топлината през зимата, тя дава отражение и през лятото, когато слънчевите лъчи не нагряват директно стените и по този начин се запазва прохлада в помещението.

Друг съществен плюс е, че предпазва и от влага, поради причината, че през зимата студът не се "залепва“ директно за стените, а остава изолиран. В допълнение, чрез поставяне на външна изолация се обновява и самия облик на сградата. 

Вътрешната изолация е по-евтина, не позволява на топлината да излезе бързо от стаята, можем да си я направим и сами при добро желание. 

Външната изолация е по-популярен и за нея задължително ще трябва да си наемете строителна фирма. На пазара у нас има предостатъчно фирми, които предлагат тази услуга. В услугите влизат доставката на материалите и алпинистите.

Спорен е въпросът каква е справедливата цена за подобен труд. Всяка фирма си има различен ценоразпис, а и разбира се, има значение от селището, в което ще се намира фирмата - в София може цената да е една, в Пловдив друга и т.н.

Бърза справка показва, че една софийска фирма има следните ориентировъчни цени: 

Цена за топлоизолация с Неопор (това е най-предпочитаният материал) с дебелина от 5 см – 60 лева за квадратен метър завършена топлоизолация, 6 см – 65 лева за кв м, 8 см – 68 лв. за кв м, 10 см – 72 лв. за кв м.

Според ценоразписите на пловдивските фирма цените са горе-долу същите са: 10 см - 62,00 лв., 8 см - 60,00 лв. 7 см - 59,00 лв., 6 см - 58,00 лв. 5 см - 57,00 лв., 4 см - 56,00 лв.

Трябва да се подчертае, че цените са приблизителни, крайната ставка ще стане ясна допълнителна след оглед на съответна фирма, която ще си наемете.

Все пак ви съветваме да не се доверявайте на съмнителни майстори и неквалифицирани професионалисти.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук