Всички лица, които са били контактни на премиера Бойко Борисов през последните няколко дни са в процес на налагане на карантина. Това коментира шефът на Столичното РЗИ д-р Данчо Пенчев, съобщава "Монитор".

Повод е новината, че Борисов е с положителен тест за COVID-19 от днес, въпреки предишните два отрицателни.

Пенчев уточни, че от РЗИ са се свързали незабавно с премиера след излизането на положителния му и Борисов е посочил всички лица, с които е контактувал през последните дни.

Информирани са още министрите на транспорта Росен Желязков и на енергетиката Теменужка Петкова, както и зам.-външният министър Георг Георгиев.
Освен това премиерът е информирал лично чрез американското посолство и представителите на американската делегация, които бяха на посещение в България и имаха среща с него.

От РЗИ са се свързали и с екипите от МС, обслужвали срещите на премиера в петък. Премиерът е декларирал пред РЗИ, че от петък нататък не е имал никакви други срещи и се е бил самоизолирал.

В петък премиерът присъства на подписване на два меморандума между САЩ и България за 5 G и ядрената енергия. Самата церемония бе в резиденция "Бояна", а на нея присъстваха именно Росен Желязков и Теменужка Петкова, които подписали стратегическите документи от българска страна.

В разговорите участва и държавният секретар Майкъл Помпео, но чрез видеоконферентна връзка.

В състава на американската делегация, която пристигна у нас бяха заместник-държавният секретар Кийт Крак и помощник-държавният секретар в Бюрото по международна сигурност и неразпространение към Държавния департамент на САЩ Кристофър Форд. Борисов и Карк имаха лична среща по-рано през деня.

Ден по-рано, в четвъртък, българският министър-председател проведе среща с помощник държавния секретар на САЩ по политико-военните въпроси Кларк Купър, на която беше обсъдено стратегическото партньорство между България и САЩ и сътрудничеството в областта на отбраната.

В сряда премиерът участва в редовното правителствено заседание заедно с министрите от кабинета.

Миналата неделя (18 октомври) Бойко Борисов беше на обиколка из Смолянско. Той посети Широка лъка, където се срещна с кмета Васил  Седянков и инспектира изграждането на ГКПП „Рудозем-Ксанти“. На обекта с него бяха зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков, финансовият министър Кирил Ананиев и областният управител на Смолян Недялко Славов.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!