„Когато срещнем някого – пише Гретхен Рубин в новата си книга The Four Tendencies – често ни привличат точно тези качества, които с течение на времето започват да ни влудяват.“

Как да не се съгласиш. Влюбваш се в някой, който е толкова весел и забавен, че може да пие и да танцува до сутринта в работен ден. И след няколко години той е толкова весел и забавен, че никога не чисти банята и не помни рождения ти ден, пише obekti.bg, позовавайки се на Business Insider.

Коледни секс пози, които ще нагорещят празниците до червено (СНИМКИ 18+)

Наблюдението на Рубин е свързано с теорията ѝ, че има четири тенденции или личностни типа и това се отразява върху начина, по който хората се събират по двойки.

Четирите типа са:

  • Длъжници
  • Поддръжници
  • Усъмняващи се
  • Бунтари

Длъжниците отговарят на външните очаквания (например да изпълниш молба на близък или да спазиш срок), но не винаги на вътрешните (да изпълниш нещата, които сам си обещал на себе си, например да правиш йога по един час на ден). Те по-лесно правят нещо за другите, отколкото за себе си. Поддръжниците обикновено отговарят и на вътрешните и на външните очаквания, което означава, че оставят другите да ги потискат.

Усъмняващите се отговарят на вътрешните очаквания – те правят нещо, само ако смятат, че има смисъл. Бунтарите се противопоставят както на външните, така и на вътрешните очаквания – ако накарате един бунтар да свърши нещо, той най-вероятно ще се възпротиви.

5 тенденции в коледното бельо – от извратени сутиени, до мръснишки корсети (СНИМКИ 18+)

На базата на това схващане Рубин обяснява как работи странния феномен, в който нещо те привлича в началото и отблъсква по-късно.

„Ако сте поддръжник, вие живеете живота си по график. Например, никога не пропускате сутрешното си бягане, винаги ядете по 30 грама въглехидрати на ден и си лягате в 11 всяка вечер. Може би е вълнуващо да бъдете разтърсени от някой, който се чувства много свободен и не спазва толкова правила.“ Дотук е романтиката.

„Но с времето вашата поддръжническа тенденция ще се върне и ще искате да се върнете към това, което е най-комфортно за ваш и вашето естествено отношение към света. И тогава може да се породи напрежение.“

Това не значи, че, да речем поддръжник и бунтар не могат да бъдат щастливи заедно. Просто си струва да бъдем наясно с този потенциален източник на напрежение, когато преценявате дали връзката ви ще е устойчива.

Правили ли сте тази извратена секс поза? Ще ви докара огромно удоволствие! (СНИМКА)

Любопитно е, че според Рубин от длъжниците и бунтарите може да се получи добро съчетание, защото и двамата изпитват съпротива към вътрешните очаквания. В крайна сметка, не могат да се дадат рецепти. Единственото, което е сигурно, че това, което човек иска от връзката е тя да се развива с времето, което прави дългосрочното щастие изключително трудно да се постигне.