Девет протеста са планирани в деня на официалното откриване на българското Европредседателство. Това съобщи зам.-директорът на СДВР Антон Златанов пред медиите в НДК, които са там за заседанието на правителството.
"За утре сутринта е заявен един протест в защита на Истанбулската конвенция, след което от 18.00 до 20.30 са всички останали. Поне два от тях са "за" и "против" втората кабинка на Банско, допълни полицейският шеф. Подготвени сме, надяваме се да няма излишни провокации", каза той, цитиран от Канал 3. 

От СДВР са провели и предварителни срещи с всички организатори на протестните акции.

"Демократична държава сме, всеки има правото да изрази своето мнение, успоредно с това сме длъжни да осигурим движението на всички европейски делегации и сигурността на гражданите, увериха от СДВР. Ще проявим гъвкавост", обеща Златанов.

Той призова гражданите да проявят разбиране към затруднението в движението на 10 януари в центъра на столицата, около НДК и в зоната около Народния театър вечерта. От Столична община апелираха да се ползва градският транспорт. "Като апел мога да призова при нещо съмнително, съмнителни пакети и багажи, които видят гражданите, незабавно да информират МВР, за да се вземат мерки", каза още Златанов.

Шефът на охраната на НДК и зам.-кметът по транспорта Евгени Крусев също увериха, че са взети всички мерки за сигурност и за минимално затрудняване на живота в столицата.