Българското председателство на Съвета на Европейския съюз се откри официално вчера с концерт в Народния театър. С червено вино от уникални за страната ни сортове посрещнахме евроделегатите на коктейла след това. На него присъстваха над 400 високопоставени гости, наши политици, чиновници и дипломати.

Червените вина бяха на изба New Bloom Winery, от немския сорт "Дорнфелдер". Избата работи с изцяло собствени лозови масиви – над 6000 дка в Правище, Драгомир и Найден Герово. Освен "Дорнфелдер", те са единствените, които отглеждат и "Регент" – друг нестандартен винен сорт. Работят и с по-познатите "Каберне Совиньон", "Сира", "Каберне Фран", "Мавруд", от белите "Шардоне", "Совиньон Блан" и други. Постоянните инвестиции в New Bloom Winery, които само за последните години са около 10 млн. лв., дават възможност за производството на широка гама от видове и стилове вина. Винарната е позната на пазара с по-масовите си марки Verano Azur и PIXELS.

„Българското винопроизводство преживява истински ренесанс и родните изби се поставят редом до едни от най-известните френски, италиански, испански производители. Достойна конкуренция сме и на Новия свят. А това в голяма степен се дължи както на професионализма на винарите и техните усилия, така и на добрите климатични условия, които имаме в България.“, коментираха от New Bloom Winery. В края на миналата година тя бе определена за най-добрата българска изба. А Тракийската низина за втората най-добра винена дестинация в света. Сред основните цели на винарната са разцветът и възраждането на винената култура в страната и популяризирането на българските вина в чужбина. „Бутилка българско вино е чудесна реклама и спомен, който всеки чужденец може да отнесе от страната ви“, коментираха еврогостите по време на приема.

В периода на председателството се очакват над 2000 събития в Брюксел, Люксембург и София. Над 25 хиляди делегати и гости ще пристигнат в страната през първата половина на 2018 година. Очаква се председателството да струва около 150 млн. лв. New Bloom Winery ще демонстрира вината си в още няколко ключови събития в рамките на българското председателство.