Оживление се забелязва в някои села край Пловдив след обявяването на извънредните мерки в страната за справяне с COVID-19, пише "Марица".

Много млади семейства избраха да изпратят децата си на село, възрастни двойки също са предпочели да се преместят временно в покрайнините. Така голяма част от къщите и вилите, които бяха зазимени вече, днес са пълни с хора, споделиха някои от кметовете в Родопската яка.

Те обаче уточниха, че хората спазват наложените изисквания и дори рядко се събирали вече по къщите със свои роднини. 

"Последните дни селото се напълни с деца. Карат колелета, а възрастните гледат телевизия вкъщи", разказа кметът на Бойково, Иван Пачеджиев. Той обясни, че по списък постоянно живеещите са около 100 души, но в момента селото му е набъбнало поне до 150 души. Следи се стриктно за спазване на мерките, наложени във връзка с епидемията в страната. 

"Няма събиране на публични места. Дори и роднини вече не се срещат по къщите. Възрастните стоят по домовете си и гледат телевизия, а децата карат колелета, разказа Пачеджиев. 

В живописното Лилково пък от няколко дни са се заселили баба и дядо с двете си внучета от Пловдив. Вилата им е на 2 км от селото и те пристигнали в петък, след като горе падна сняг.

В момента снежната покривка била около 10 см, а децата се пързаляли на воля по ливадата до къщата, разказа кметът на Лилково Румен Димитров. "Бях да проверя как са, да ги питам имат ли нужда от нещо. Оказа се, че си имат слънчева батерия, газ и пълен хладилник, така че смятат да останат до края на ваканцията, разказал пред изданието Димитров.
   
Междувременно стана ясно, че жители на високопланинските села в Родопската яка, като Дедево, Извор и други пазаруват от пътуващи магазини, като се изчакват на метър и половина, каквото е изискването за клиентите на всички магазини.

Това разпоредиха кметовете по места в изпълнение на мерките и разпоредбите свързани с прдоотвратяване разпространението на корона вируса. Колите, снабдяващи с продукти селата, пътуват в понеделник и четвъртък.