10 инициативни комитета се регистрираха в последния възможен срок за евроизборите. Обвиняемата Евгения Банева също беше регистрирана за водач на партийна листа. За независим евродепутат са необходими 100 лева такса и 2500 саморъчно положени подписи. Печелиш обаче 5000 лева държавна субсидия, за да рекламираш в медиите дейността си, съобщава bTV.


Първи като независим кандидат с подкрепата на БЗНС се регистрира бившият военен министър Николай Ненчев. 

„Очаква се много ниска избирателна активност, което би означавало, че в рамките на 140-50 хиляди гласа ще бъдат достатъчни” , заяви той.

Обвиняемата Евгения Банева също заяви намерение да участва в евровота като независима. Днес обаче изненадващо тя бе регистрирана като водач на партийна листа на Българско национално обединение. По закон, ако ЦИК регистрира Банева, тя ще придобие имунитет и ще трябва да бъде освободена от ареста.

„Ако бъде представена такава кандидатска листа, разбира се, това лице има и пасивното избирателно право, може да бъде кандидат” , обясни говорителят на ЦИК.

„Може пък да се получи интересно, ако ми позволят да си водя кампанията от килията, за да може обществеността да види в какви условия пребивават арестантите” , заяви наскоро Евгения Банева. На предишните избори тя събра 6188 гласа. Под един процент събраха и останалите независими кандидати.