Неправилно е да се твърди, че ГЕРБ се опитва да измести темата от проблемите, които имаме в държавата и със скандалите през последните седмици, с това да говорим за Европа. Но предстоят избори за Европейски парламент. Това каза депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова по повод очакването на експерти ГЕРБ да се опита да върне разговора за евровота към европейските теми.

„В ЕП, ЕК, в Съвета на министрите се вземат важните за всяка държава член на ЕС решения. Българските граждани си даваме сметка, че решенията в Европа не са просто някакъв различен процес от решенията, които се вземат във всяка държава членка. Международното право и решенията на ЕП било чрез директиви или чрез еврорегламенти са задължителни за страните членки. Това не са процеси, отдалечени от ежедневието на всеки един гражданин на държава член на ЕС. Дебатът трябва да бъде за европейските политики. В това оставащо време – по-малко от два месеца до евроизборите, е хубаво да чуем предложенията на всяка от политическите партии“, посочи тя пред БНР.

Атанасова коментира и прогнозите на социолози, че на евроизборите ще има висока избирателната активност именно заради вътрешнополитическите скандали и прогнозната подкрепа за партиите: „Аз ще бъда доволна, ако има висока избирателна активност и осъзнаване на българските граждани колко е важен техният вот, без значение за какви избори става въпрос. В кампанията може би ще се чуят най-важните послания, които всяка листа ще отправи към своите избиратели. Предполагам, че към средата на май биха могли с някаква точност да се измерят електоралните нагласи. Смятам, че към този момент е твърде рано. Не всички партии са представили своите листи, а това има огромно значение за избирателите“.

Сергей Станишев официално не е включен в листата, която ще предложи на пленума на БСП Корнелия Нинова. Атанасова заяви, че е изненадана от проектолистата на социалистите: „Не мисля, че в БСП има по-ярка личност от президента на Партията на европейските социалисти, който дори може да гарантира приемственост между настоящите и новите избрани евродепутати, но това е тяхна работа. Във втори план визирам, че това е лична вендета на Корнелия Нинова. Нинова беше заместник-министърът, уволнен от Сергей Станишев през 2007 година“.

„Преди няколко години на един партиен форум Борисов беше казал: „Проблемът на ГЕРБ е самият ГЕРБ“. Много преди да прозвучи анонсът за синята и червената лампа. Това може би доказва колко политически прозорлив лидер е той. Във всяка партия или коалиция може да наблюдаваме такива процеси“, каза Атанасова.

Според нея оставките в ГЕРБ не са опит да се минимизират щетите от „апартаментгейт“, а „начин да се понесе отговорност“:
„ГЕРБ може да бъде сочена като единствената партия, която поема своята политическа отговорност без значение на каква цена. Това в никоя друга партия не се случва“.

Ситуацията в Габрово Десислава Атанасова определи като „тежък криминален инцидент“ и допълни, че „българските граждани са много критични към всякакви безобразия“:

„Чувството за справедливост в българското общество ескалира и то беше накърнено, защото няма как трима криминално проявени да бият един човек, който е на работа, и да бъдат оставени безнаказано. Това беше основната човешка реакция. Помните, че подобен случай имаше миналата година, свързан с убийството на Виктория от Русе. И тогава един изключително тежък криминален инцидент изкара отново хората на улицата, защото те искат справедливост. Тук е ролята на държавата – правоохранителните органи е трябвало да си свършат работата и да не освобождават след 24 часа от ареста тези трима нападатели“.

„Въпросът с една етническа група не бива да се представя предизборно, а като въпрос за разбирането на нашето общество за това кое е редно и кое – нередно“, коментира тя.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ