Помните ли култовата трагикомедия от соца „Кит“? Да, онази, в която главните герои спореха риба ли е цацата или не?! Е, в момента я гледаме в актуализиран вариант. Само че мястото на действието е Народното събрание. Рибата е властта. А цацата са липсващите депутатски гласове, за да удържи сполетялата страната ни „промяна“ в лицето на Просто Киро и брат му по далавери и лъжи Асен въпросната власт.

И като сме на темата за Кирил и Асен, няма как да не споменем, че през последната над година, в която са на кормилото на държавата – първо като служебни министри, а след това и като премиер и вице (вече напъдени в оставка), се клеха сутрин, обед и вечер в де що морал и ценности има в учебниците по политология.

То не беше борба с корупцията…докато пренаписваха на няколко пъти Пакта за възстановяване и устойчивост, за да отидат милиардите по него в правилните джобове – разбирай, в този на ментора им олигарха Иво Прокопиев. То не беше нов морал в политиката…докато единият е уреждал бъдещата шефка на кабинета си с договор с държавната ББР за 13 690 лева месечно възнаграждение без допълнителните 274 лева хонорар на час, а другият е назначавал за шефка на кабинета си жената на виден член на компанията и също министър в оставка. То не беше биене в гърдите, че са първи евроатлантици….докато обясняваха, че партия като ДПС, която за разлика от тях е доказала прозападната си ориентация последователно и в продължение на три десетилетия, не била – видиш ли - такава.

И сега, каква стана тя? Какъв ти тук евроатлантизъм?! Какъв ти нов морал?! Власт има да се удържа! Милиарди има да се пренасочват към нечии олигархични джобове и офшорни сметки! Още половин дузина регулаторни органи има за овладяване! Място за ценности тук няма, само за търговия. А това Кирил и Асен го умеят. Двамата се доказаха като първи търгаши. При това – без да придирят дали цацата е риба. Важното е да оцелеят на кормилото на държавата.

От вече десет дни насам на „промяната“ й лъсна истинското лице (или по-скоро други части, но да не бъдем нецензурни). Откакто влезнаха в историята на България като първите премиер и вице, свалени с все правителството си от парламента с вот на недоверие, двамата са превърнали Народното събрание в битпазар. Запретнали са ръкави, джиесеми и калкулатори и звънят като труженички от секстелефон на де що депутати имат в бележниците си, за да наддават за подкрепата им за нов кабинет на „промяната“, която инкасираха на гърба на обществото и превърнаха грозно в „подмяна“.

Първи за процеса по покупко-продажба на депутатски гласове алармираха от ДПС още в края на миналата седмица. След тях и от ГЕРБ сигнализираха за впечатляващото мероприятие по търговия с вот, развиващо се не къде да е, а в парламента. А накрая, не от другаде, а от „Възраждане“ си признаха, че именно техните редици са подложени на артилерийски обстрел от финикийски знаци в опит на Кирил, Асен и компания да си осигурят нужните им 6 парламентарни гласа, за да удържат властта. Същата русофилска „Възраждане“, чийто лидер носи прякора на руската валута и която Кирил Петков обвини от парламентарната трибуна, че конците й се дърпат от руската посланичка у нас.

Само че думите са едно, а делата – друго. И докато Петков сипе клетва след клетва в Народното събрание, че той с русофили нищо общо не искал да има, си лъсна, че по телефона, зад кулисите и под масата „промяната“ му предлага на депутати от същата тази русофилска партия облаги срещу услуга. Каква е услугата? Според твърденията на лидера на „Възраждане“ – или да липсват от залата, или рязко да се разболеят. А какви са облагите? Постове и миза, която слуховете твърдят, че стигала до няколко милиона в евро. Ама това са слухове. Каква е истината ще стане ясно, ако прокуратурата най-сетне се задейства и след всички тези изказани публично сигнали образува проверка. Защото подобни твърдения повдигат – за да го кажем юридически обосновано – съмнения за ни повече, ни по-малко търговия с вот.

При това – в Народното събрание! А докато чакаме дали и кога държавното обвинение ще се произнесе дали това наистина е така, няма как да не отбележим, че премиерът в оставка Кирил Петков и кандидатът за нов премиер Асен Василев поне показаха истинската си същност, като свалиха камуфлажното облекло, облепено с евроатлантически и прочее етикети, с което я прикриваха досега. А именно на търговци - наемници, за които важен са не моралът и ценностите, нито пък геополитическата ориентация на страната и придържането й към пътя на демокрацията, а властта и поетите ангажименти към олигарха, който ги инсталира на кормилото на държавата. А докога ще търпим тези търговци в сграда, която трябва да е храм на държавността и законите, а е превърната в битпазар от тях е въпрос, на който трябва да си отговори цялото ни общество.