С няколко стотинки по-евтини яйца от Полша и Румъния заляха пазара във Варна за Великден. Вносът се предлага предимно в големите търговски вериги.
Родните яйца от най-големия производител в България „Яйца и птици- Зора“ в добричкото село Дончево излизат от завода на цени от 14 ст. и 15 ст. без ДДС съответно за размери M и L, пише "Труд". 

"Годишната му продукция е 140 000 000 броя. Вносните яйца може и да са малко по-евтини, но в Полша ДДС-то е 9%, а производители и търговци получават държавна субсидия за износа. Така че на един и същи пазар излизаме от различни производствени и данъчни условия", коментира Иван Иванов, директор на комбината в Дончево.

Той припомни, че по европейските стандарти продажбата на яйца трябва да стане до 28-ия ден от снасянето им и 8 дни преди да е изтекъл срокът им за годност.

Как вносната продукция може да се вмести в тези изисквания, вероятно минава през цехове за преопаковане с нови етикети, допуска родният производител и се надява отговор да дадат от Агенцията по безопасност на храните след направените проверки.