Успяхме да постигнем финансовата стабилност на София през 2020 г. За бюджета за 2021 г. трябваше да направим правилен анализ за изминалата година. Това заяви в сутрешния блок на БНТ кметът на София Йорданка Фандъкова. 

"От финансовата рамка за тази година, около 1 380 млрд. са за държавно делегирани дейности. Бюджетът на София за 2021 г. е реалистичен и напрегнат", каза още градоначалникът и разкри плановете за столицата: 

"Ще се реконструира линията на трамвай номер 5. Трасето ще е трудно, ще се спира движението, но ще компенсираме с друг градски транспорт", разкри Фандъкова. 

Намираме се в икономическа и здравна криза. Налагани се за втори път да преживеем такава криза. Няма да увеличаваме данъците и таксите в столицата, предвид ситуацията, съобщи кметът на София. 

"Средствата за миене на улици ще са повече през 2021 г.  Увеличаваме с 24% площите за миене в столицата. Облагородяват се и местата, от които произлиза много кал и прах", разкри столичният градоначалник. 

"Предвижда се еднократна помощ за засегнатите от наводненията в столицата, ще се разгледат и домовете с по-сериозни щети.

"Благодарение на дигите и бързата работа нямаше приливна вълна", коментира Йорданка Фандъкова. 

"Хората с право изискват все по-бързи и хубави ремонти, но всичко това изисква средства. Надзорът и контролът са много важни при ремонтите - така сме направили договорите, че когато има проблем с улиците, фирмата-изпълнител да плаща поправките", заяви столичният кмет. 

"Не можем да избираме фирмите, които да ремонтират столичните улици и булеварди - има си законови процедури", каза Фандъкова. 

Важна стратегическа цел е изграждането на детски градини. В 23 от 24 района на София ще има нови детски градини", съобщи кметът на София. 

"Работим по възстановяването на Княжевския лифт. Витоша вече отдавна не се възприема само като място за зимни спортове, а софиянци се разхождат там целогодишно", обяви градоначалникът.

Мерките срещу коронавируса сработиха. Имаме трайно намаление на новозаразени. В последните дни броят на хоспитализираните е около 800 дневно, при 2600 на ден в пиковите моменти. Въпреки това, смятам, че мерките постепенно трябва да се разхлабват, завърши Йорданка Фандъкова.