Столичният кмет Йорданка Фандъкова призова софиянци за отговорност и дисциплина, за да се избегне сценарият с поставянето на София под пълна карантина.

С пост във "Фейсбук" тя припомни възрастните хора да си стоят вкъщи, а родителите и младите хора да не ходят по градинките и спортните площадки.

„В последните часове разговарям с десетки софийски лекари, които настояват за по-строги мерки, с които да ограничим разпространението на вируса в града ни. Да, нашите здравни заведения имат най-голям капацитет, но той е ограничен и няма да е достатъчен в случай на масово заразяване.

От нашата дисциплина и лична отговорност зависи да ограничим заразата, така че да дадем на нашите лекари възможността да лекуват всеки, а не да се налага да избират. Аз разбирам и споделям тревожния глас на нашите лекари.

Те в момента поемат тежките случаи и се грижат за болните. На тях разчитаме да спасяват живота ни и сега е наш ред да им помогнем, защото ние сме техният екип. Нашата отговорност е техният успех, а успехът е животът“, написа столичният кмет в социалната мрежа.

По думите й с дисциплина, самоограничения и отговорно поведение можем да предотвратим налагането на много по-строги мерки в града ни, каквото е въвеждането на пълна карантина, която виждаме в италианските градове и вече в Банско.

„От вчера заедно с полицията, районна прокуратура и здравни медиатори предприехме засилени мерки за информиране на гражданите в ромските махали на София. Продължаваме дезинфекцията около големите болници, в кварталите, на пешеходните подлези и пазарни площадки. Да бъдем отговорни и заедно ще се справим!“, завършва Йорданка Фандъкова.