Имаме добра новина за София и софиянци – днес получихме финансова подкрепа при гласуването на държавния бюджет – обоснована, аргументирана и необходима, за да не спре градският транспорт. Това съобщи пред БНТ кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя сподели, че сметките за ток за първите три месеца на тази година са нараснали с 230% спрямо същия период през 2021 г. При газа ситуацията била още по-драматична, тъй като там увеличението е с 330%.

През февруари, когато се гласуваше държавният бюджет, бяха заложени 15 млн. лева за транспорта на София. Тогава получихме обещание, че при актуализацията ще получим тази подкрепа. После до нас бяха изпратени две писма от Министерски съвет и от Министерство на финансите, в които ни съветваха да намалим с 1/3 линиите, персонала и да увеличим цената на билетите. Извинете, но кой софиянец ще използва автобуса или трамвая, ако той идва от време на време и то на по-висока цена, коментира Йорданка Фандъкова.

По думите ѝ реформите и оптимизацията в градския транспорт "се правят непрекъснато".

Относно цената на билета на градския транспорт в столицата Фандъкова посочи, че тя се запазва на 1,60 лева. И добави, че ще има възможност в рамките на 30 минути хората да се прекачват на друго превозно средство със същия билет.

По темата с възможността да се излъчи кабинет в рамките на този парламент Йорданка Фандъкова изрази надежда политическите лидери да намерят начин да разговарят, защото според нея именно прекъснатият диалог е причината България да се намира в сегашната криза.