Актуализацията на бюджета беше разгледана на извънредно заседание в бюджетната комисия. След повече от 11 часа членовете на комисията насрочиха ново заседание днес, след приключване на бюджетите на НОИ и НЗОК, които трябва да се гласуват на второ четене в пленарната зала, пише "Труд". 

Заложените параметри са ръст 2,9%, инфлация 11,9% и поемане на нов държавен дълг от 3 млн. лв и така той ще нарасне 10 млрд. лв. ДДС на хляба ще бъде 0%, гласуваха депутатите, няма да има и акциз на ток и газ.

Напрежение имаше в комисията, след като с гласовете на опозицията приходите бяха завишени със 760 млн. и така станаха 33 млрд. и 353 млн. лв.

С одобрението на опозицията приходите в държавната хазна бяха увеличени, но това това доведе до скандал с управляващите.

Бюджетната комисия прие, че 110 млн. лева ще бъдат насочени за подкрепа на превозите - за нерантабилни междуселищни линии и за автотранспорта в Столичната община.

Депутатите определиха 74 млн. лева от тази сума да бъде насочена към столицата, а след това за БНР кметът на на София Йорданка Фандъкова заяви, че те няма да бъдат достатъчни, тъй като са необходими над 140 милиона, но все пак благодари на депутатите.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ