Шест нови сгради на столични училища ще отворят врати до края на годината. Това е казала кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова при проверка на ремонтните дейности на 79 училище "Индира Ганди" в "Люлин", цитирана от пресцентъра на общината. 

Училището се обновява цялостно с мерки за енергийна ефективност със средства от Столичната община и Националния доверителен еко фонд.

"Работи се усилено. За 15 септември ще бъде готов основният корпус на училището, така че учениците и учителите да започнат новата учебната година в обновена сграда. Сградата се санира цялостно, подменя се отоплителната инсталация и осветлението", е съобщила Фандъкова. Тя е припомнила, че отоплителната инсталация е създавала сериозни проблеми през зимата. 

По думите на кмета задача на Столичната община е да въведе мерки за енергийна ефективност във всички училища и детски градини, защото това променя средата и намалява разходите и тези средства остават за други дейности в училище, за децата и учителите.

В "Люлин" е имало и голям брои етернитови сгради, които се е наложило да бъдат преизградени, за да растат децата в здравословна среда. Това е много важна моя задача, която съм започнала още в качеството си на зам.-кмет, е припомнила Фандъкова. 

До този момент в София са изградени 100 нови сгради на детски градини и се строят 10 разширения на училищни сгради. На 16 септември ще бъде открита новата сграда на Първа английска гимназия със спортна зала и нови кабинети. Още пет нови сгради ще бъдат открити до края на годината.

На проверката днес е присъствал кметът на район "Люлин" Милко Младенов и директорът на дирекция "Образование" към Столичната община Мария Минчева.