Истината за политическата активация през последните месеци на протестъра и бивш общински съветник Никола Вапцаров лъсна. Той оглави инициативния комитет за издигането на Мая Манолова за кмет на София, пишат в публикации във Фейсбук. 

Вапцаров си е свързан с червените, защото в досегашния общински съвет беше от партията на Георги Кадиев. Самият Кадиев се свърза медийно с банкера беглец Цветан Василев. Никола Вапцаров се активизира през последните 2 месеца на всички фронтове - зелени площи, градинки, небостъргачи.

Той подкрепяше някои псевдозелени организации, уж граждански организации и комитети и НПО-та, които използват несъществуващи и раздути „проблеми“. Според медийни експерти подобни „активисти“ най-често използват генералното гражданско недоволство, за да го яхнат, катализират и използват в обособяването на псевдопроблеми.

Ползите на т. нар. активисти са само и единствено печелене на внимание, от което да се възползват, тъй като те иначе трудно биха го получили. А заставайки уж зад гражданска кауза, медиите са по-благосклонни да осветят даден образ, отколкото ако той има ясно заявени политически интереси. 

Един от най-изявлените активисти през последните месеци беше именно Никола Вапцаров, който се възползва от всичко това, създавайки несъществуващи проблеми в София. Наскоро обяви небостъргача Ай Тауър за незаконен. Той оглавява и Инициативен комитет Лозенец, зад който получава трибуна.

Според медиен експерт той вече не може да се явява и като поддръжник на Мая Манолова и като комитет Лозенец, за да ползва изяви. Влизането му в Инициативния комитет на Манолова показва, че Вапцаров през цялото време е бил срещу Йорданка Фандъкова.

Той наистина е ползвал плюенето срещу нея с цел да постигне политически амбиции. Вероятно ще бъде предложен отново за общински съветник от листата на Мая Манолова. 

Поглеждайки историята на Вапцаров, може да се обясни поведението му и сега. При нея може да се открие достатъчно събрани на едно място статии за дейността му, с която хората от Банско се срамуват. И не само те.

Ще споменем само делото, което той и роднините му водят, за да получат няколко милиона обезщетение, че къщата на великия поет Никола Вапцаров се използва в обществена полза като музей.  Интересен е и фактът, че съпругата на великия поет Никола Вапцаров се е отказала от всякакво наследство и привелегии, но не и другите наследници на днешния Вапцаров, които са побързали да се наредят сред новата социалистическа буржоазия. 

В историята ни има множество яхнали чужда слава „герои“, облагодетелствани от социалистическия строй и превърнали се в червена буржоазия. Но по-страшното е, че и техните наследници продължават да практикуват безочливите прийоми за власт, яхват обществения строй, не създават и не оставят нищо след себе си, а рушат безскрупулно.

Остава един въпрос към него и Мая Манолова: Как ще балансират между нуждата да се спазва законът и правната основа на едно демократично общество и злоупотребата за политически цели с правото на гражданите да изразяват своето мнение?

Димитър Димитров, Фейсбук