За седма поредна година през месец октомври организираме и участваме в инициативата за превенция срещу рака на млечната жлеза.

В нея общински болници организират безплатни профилактични прегледи. Създадохме и продължаваме общинска програма за скрининг на млечната жлеза, която е най-голямата скринингова програма за рак на млечната жлеза в България.

Започнахме я като общински проект, който се надявам да стане и национален. Това каза кандидатът за кмет на София Йорданка Фандъкова, издигната от ГЕРБ/СДС, предава пресцентъра на ГЕРБ.

Над 19 000 са жените, които се прегледани безплатно от лекари в най-големите общински и държавни болници.

„Целта на програмата е превенция, защото открит на време ракът е лечим. Казвам го като човек, който е преминал през това“, посочи Фандъкова.Нана Гладуиш, основател на фондация „Една от 8“ посочи, че участва в тази инициатива, защото е важно да се припомня за жените, които не успяха да преборят тежката болест в чиято памет днес бяха пуснати 1200 розови балони.

Тя посочи, че Фандъкова е пример за сила и работа за хората. Едно от важните неща е да продължи да се работи и да се направи национална скринингова програма, посочиха Нана Гладуиш и Йорданка Фандъкова.Инициативата се организира от Първа САГБАЛ „Света София“ и е част от информационна и профилактична кампания за борба с тежкото заболяване, която болницата инициира всяка година, през месец октомври. Участие в събитието взеха Зоя Паунова - изпълнителен директор на АстраЗенека България, Георги Руйчев - изпълнителен директор на Български форум на бизнес лидерите.