София ще отдаде дължимото на хората, които са направили толкова за държавата ни. В 11 ч. на площад Александър I всеки може да заповяда. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова пред Нова телевизия.

"До тук дойдох с 2 автобуса на градския транспорт. Днес движението е по-спокойно. За поредна година София се включва в тази инициатива без автомобили", добави тя.

Запитана какви условия си е поставила с Бойко Борисов за изборите, Фандъкова каза: "С премиера не си поставяме условия. Водим разговори, обсъждаме и взимаме решения. Обсъждаме ситуация и това, което сме постигнали".

"Условията ми винаги са свързани с града, проектите на София. Защитавала съм винаги всеки един от тях. Никога средствата не идват даром. Трябва много да се работи и да се защитават тези проекти", допълни тя.

На въпрос не се ли измориха софиянци от този тип управление, кметът каза: "Опитът винаги е полезен. И положителният, и пропуските! Стига да си взимаме поука и да знаем как да коригираме работата си".

"За 10 г. винаги се допускат грешки. Хората не очакват оправдания, а да дадем решения. Това е моето желание и амбиция. Заставам пред хората с готови проекти, ясен график и източници на финансиране. Едно е да кажеш какво, но е важно да кажеш и как", добави тя.

Запитана грешка ли бе ремонтът на ул."Граф. Игнатиев", Фандъкова отговори: "Реконструкцията бе абсолютно необходима. Сигурна съм, че хората помнят преди година и половина как изглеждаше улицата".

"Имаше стърчаща арматура, сега трамваят се движи много по-тихо. Имаше разбити плочки, изглеждаше ужасно. На мен ми бе неудобно като кмет да минавам от там. Предоверих се на изпълнителите за срока за изпълнение. Това създаде и проблеми с организацията по-късно", уточни кметът.

Фандъкова добави, че днес обаче улицата изглежда по коренно различен начин. "Да, бе свързано с  много проблеми и притеснения, но днес вече има резултат", каза тя.

Запитана в каква кондиция са с ГЕРБ и Манолова ли ще бъде основният й конкурент, тя каза: "Основният опонент в кампанията е популизмът, лъжите и манипулацията. Те вече започнаха и са в ход. Виждаме през последните седмици г-жа Манолова може би заради недостатъчната компетентност на нея и съветниците й, имат неверни твърдения".

"Има твърдения, целящи манипулиране на хората, но и спиране развитието на града. Много ми се иска да споделя за превозните средства  - аз защитавах да има мярка за чисти превозни средства и автобуси. Това се случи това лято, лично съм говорила. Няма как сега да подлагаме на риск София да има десетки нови автобуси и тролеи", добави Фандъкова.