Председателят на Регионалната фармацевтична колегия в Пловдив - Димитрия Стайкова, сигнализира за сериозен недостиг на лекарства в аптечната мрежа, предава Нова тв.  

„В аптеките определено има липса на медикаменти. Зареждат по няколко пъти на ден. Няма как да се отговори на това повишено търсене с количества, които са стигали преди да имаме подобна пандемия", заяви Стайкова. И обясни как лекарствата достигат до аптеките. 

„Съществува разпределение от търговците на едро в логистичната верига.


Ние получаваме лекарства само от тях, защото имат валидни разрешения. Ако поискаме 10 опаковки от продукти, които са ни изключително необходими, получаваме най-много две или три, а понякога и нито една. 

Количеството потребление надвишава в пъти възможността на количеството, което може да бъде доставено", каза още председателят на РФК-Пловдив.

По думите й хората се запасяват с лекарства, които не им трябват в момента. „По време на война и епидемии привилегировани няма. Хора, не се презапасявайте, защото в момента може някой да има спешна нужда от този медикамент", призова Димитрия Стайкова.  

Лекарствата по рецепта също не стигат, твърди тя.

„Поради това, че голяма част от лекарствените продукти вече се използват за лечение на коронавирус, те недостигат за други пациенти, за които първоначално са били планирани", поясни Стайкова. Затова в аптеката, в която работи тя, няма медикаменти за бременни жени за разреждане на кръвта.

„БФС е поставил доста въпроси в писмен вид, но отговор засега няма. Поискахме и свикване на Висш съвет по фармация, но реакция отново няма", коментира председателят на РФК-Пловдив.