Учени от Медицинския колеж Weill Cornell в Ню Йорк са установили, че по увреждането на дясната страна на сърцето при пациенти с COVID-19 може да предскаже повишен риск от смърт. Новият начин за предсказване на нежелания изход от заболяването се съобщава в статия, публикувана в Journal of American College of Cardiology.

В изследването са участвали 510 пациенти с коронавирус, които са били подложени на ехокардиография. Средната възраст на пациентите е била 64 години, две трети са били мъже.

При 35 процента от доброволците е открита дилатация (разширяване) на дясната камера, т.е. увеличаване на обема на сърдечната камера без промяна на дебелината на сърдечната стена. Петнадесет процента са имали дисфункция на камерата, която се е свивала значително под нормата.

Оказало се, че хората, при които се наблюдават нарушения в съкратителната способност на дясната камера, умират средно 2,5 пъти по-често от усложнения, причинени от коронавирусна инфекция.

При дилатация (разширяване) рискът от смърт се увеличава 1,43 пъти. Дясната камера изпомпва кръвта в белите дробове за насищане с кислород, ето защо възпаленията, засягащи долната дихателна система, непосредствено влияят на помпената функция на сърцето. Това се случва за сметка на увеличаване на съпротивлението на кръвния поток.

Според анализа на изследователите, никой друг стандартен маркер за тежък риск от COVID-19 не е предсказвал до такава степен смъртността, както дисфункцията на дясната камера.

Превод и редакция: БЛИЦ