Електростатичните филтри за комини вече дават ефект на територията на Столична община, показват събраните данни до момента.

„Досега в града са монтирани над 100 устройства като мярка за намаляване замърсяването на въздуха от битово отопление. Голяма част от тях са в район „Красна поляна“. С всеки филтър се намаляват вредните емисии с около 80%“, потвърди зам.-кметът по екологията Йоана Христова, цитирана от "Труд".

Преди дни тя направи проверка как работят поставените устройства, на която присъства и управителят на ДЗЗД „Филтърни системи България“ Даниел Дамянович. Консорциумът спечели и в момента изпълнява обществената поръчка за монтаж на филтрите в София.

Според данните само сто от тях са спестили отделянето на над 1.5 тона вредни емисии във въздуха в столицата, като предстои поставянето на общо 2000. Ефектът от тях се усеща незабавно – когато технологията работи, тя започва да улавя фините прахови частици с индекс 10. Няма я и миризмата от комините на къщите, чийто домакинства се отопляват на дърва и въглища.

На какъв етап е изпълнението на проекта „Ефективно използване на новите технологии за чист атмосферен въздух“ (AIRTHINGS), финансиран по програма „Балкани – Средиземно море 2014 – 2020“, откъдето идват парите за поставянето на филтрите? От управата на столицата припомниха, че работата е започнала още през есента на 2018 г.

„Тогава, като демонстрационна мярка, бяха монтирани 10 броя филтри в район „Красна поляна“. Впоследствие са сложени още 25, вече по пилотен проект“, казват от общината. И добавят, че вече протича изпълнението на договора за монтаж на 2000 устройства, които по план трябва да се сложат до 2023 г.

„Сключеният договор е за доставка на до 1000 броя със срок до 30 ноември, 2021г. като е предвидена възможност за подновяване на договора за още 1000 броя“, съобщават от кметството.

На въпроса необходимо ли е да се поставят още филтри след приключването на проекта, от СО отговарят, че в момента се разработва Програмата на общината за качеството на атмосферния въздух за периода 2021-2026 г., като „съгласно анализите и констатациите на експертите ще бъдат приоритизирани различни мерки за намаляване на замърсяването от битово отопление“.

Според експерти филтърът вече се е доказал като една от най-ефикасните и бързи мерки за по-чист въздух и вероятно и други градове ще се възползват от технологията.