Дете на 14 години е прието с коронавирусна пневмония в МБАЛ-Смолян. Това съобщиха от РЗИ.

Малкият пациент се е заразил в семейството от един от родителите, който работи в предприятието за авточасти в Смолян, превърнало се в огнище на COVID-19. Девет са новите положителни проби за коронавирус в област Смолян през последното денонощие, според данни на РЗИ.

Последни данни! Положението с К-19 в София, Пловдив и Варна става страшно, има нови жертви

Четирима от позитивните са свързани с предприятието за авточасти. С тях броят на заразените в завода надхвърля 100. Още трима от новорегистрираните са настанени в болници. Двама са с диагноза пневмония - в болниците в Смолян и Девин, а един е хоспитализиран в МБАЛ- Гоце Делчев.

Лечебните заведения в областта трябва да имат готовност да осигурят болнична помощ за пациентите с коронавирусна инфекция, нуждаещи се от хоспитализация. Това е обсъдено на заседание на Областния кризисен щаб. В следващите дни се очаква увеличение на пациентите с COVID-19 към болниците, тъй като разпространението на епидемията в областта е с дифузен характер.

Болните от общините Мадан и Рудозем ще бъдат насочвани към общинската болница в Мадан, тези от Девин, Борино и Доспат - към болницата в Девин, а лечебното заведение в Златоград ще поема случаите от Неделино и Златоград, информира областната пресслужба. Областната болница ще поема случаите от Баните, Смолян и Чепеларе, както и всички с усложнения на заболяването.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!