Дупнишките бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов заедно с четирима от приближените си съвсем скоро ще се изправят пред съда, научи "Сега". Очаква се до 1 април да приключи разследването срещу тях за въоръжена престъпна група, която се занимава с изнудване. Двете дела срещу бившите барети - за рекета и за оказаната принуда срещу журналистката от в. "Струма" Лидия Павлова, са обединени в едно и по тях работи Софийската градска прокуратура.
Заради повдигнатите обвинения имуществото на Галеви и приближените им се проверява от Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност. Тя може да иска от съда запори и възбрани, докато делото е висящо. Иск за конфискация може да се заведе едва при влязла в сила осъдителна присъда.

Още не е ясно в кой съд ще бъде внесен обвинителният акт срещу Галеви, Апостол Чакалов, Владимир Ангелов-Стъклето, Георги Градевски-Конана и Красимир Оков. Според НПК делото е подсъдно на съда, в чийто район е извършено престъплението. Това означава, че процесът срещу Галеви и компания би трябвало да се гледа от Окръжния съд в Кюстендил. Възможно е обаче процесът да се гледа и в София.

Според прокуратурата ръководител на групата е Галев. Затова, ако вината му се докаже, го заплашват от 5 до 15 г. затвор. Останалите се сочат само за участници, което са наказва с от 3 до 10 г. За изнудване съдът може да конфискува и половината от имуществото на осъдения.

Двама полицаи от Дупница - Пламен Карпузов и Йордан Костадинов, вече бяха пратени на съд за това, че са бездействали и така са пазили от наказателно преследване човек на Градевски.

На дупнишките бизнесмени се очаква да бъде повдигнато обвинение и по делото за пране на пари, което стартира миналата есен след мегаакция на ДАНС, прокуратурата и данъчни в града им. Засега това разследване се води срещу неизвестен извършител. /БЛИЦ