По никакъв начин не става въпрос да държим Северна Македония като заложник. Ние винаги сме подкрепяли евроинтеграцията ѝ. Но тя не може да се случва за сметка на националните интереси на държавите членки на ЕС.

България няма как да направи компромис с неща не само от исторически, но и от ценностен характер, заяви в телевизионно интервю зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев.

Георгиев отбеляза, че официална позиция на Скопие по нашите искания няма, но е показателна реакциите на медиите в Северна Македония.

„Ние винаги сме били последователни в позицията си и тя не трябва да изненадва нашите европейски партньори. Въпроси като езиковата норма е поставен още преди 2 десетилетия в Декларацията от 1999 г., на чиято основа е Договорът за приятелство и добросъседство от 2017 г.“, заяви зам.-министърът на външните работи.

В споразумението за асоцииране на Северна Македония с ЕС има клауза, че Скопие трябва да спазва сключените споразумения със страните членки и Договора за приятелство с България, така че София не иска нищо ново, каза Георгиев.

„Първи дадохме подкрепата си на Северна Македония за НАТО, но нашата подкрепа не е безусловна“, каза зам.-министърът на външните работи.

Според него има много индикации, че Северна Македония не изпълнява договореностите: „Виждаме абдикация от работата на смесената историческа комисия - факт, не се е провеждала сесия в комисията по контрол на договора, наблюдаваме език на омразата - факт“.

Управляващите не бягат от темата за отношенията ни със Северна Македония, заяви Георгиев по повод искането на БСП за изслушване в парламента по темата. „Когато има нужда от информация, винаги я комуникираме. Има достатъчно информация в медиите“, каза зам.-министърът на външните работи.

„Има исторически факти, които не могат да бъдат променени т. нар. македонски език е възникнал на базата на българския. Няма какво да коментираме. Как е възникнал, това вече е работа на учените", категоричен беше Георг Георгиев по повод на твърденията на Македонската академия на науките и изкуствата, че езикът, който се говори в Северна Македония е на „няколкостотин години“.

Имало е европейски държави, които са искали да направим компромис със Северна Македония и да дадем начало на преговорите за членство в ЕС, но ние компромис не можем да направим, заяви Георгиев, който отбеляза, че не става въпрос за натиск върху нашата страна.