Мая Манолова загуби политическо достойнство още когато се асоциира с онова безобразно управление на Орешарски. И сега този човек да се определя като носител на новото, е цинично към избирателите. Това заяви пред Канал 3 Георг Георгиев от ГЕРБ, заместник-министър на външните работи, за кметската кандидатура на бившия омбудсман на Местни избори 2019. 
 

"Да си признаем честно, от БСП и Мая Манолова друго не можем да очакваме.

Те, когато загубят, автоматично изборите стават нечестни, купени, несправедливи, хората са подтиснати, смазани от институциите и т. н. Така говорят за последните 12 години, за Мая Манолова не се е случило нищо ново, тя загуби всички избори", добави Георг Георгиев.
 
По думите му превъзбудата около Местни избори 2019 не може да застраши премахването на мониторинга над България.
 
"Не мисля, че имиджът на България е застрашен пред нашите чуждестранни партньори", каза той по повод исканията за касиране на изборите от страна на ИК на загубилата вота в столицата Манолова.

"България през своето еврочленство доказа капацитета си на член на ЕС, на лоялен партньор на НАТО, на страна, на която може да се разчита. 
 
Не мисля, че следва да се притесняваме, защото ако видим предпоследния доклад, в него се казва, че голямата част критериите са изпълнени. А сега се казва, че мониторингът може да бъде отменен. Надяваме се това да бъде потвърдено, да се утвърди баланса, и България да бъде справедливо оценена", изрази надежда заместник-министърът на външните работи, който уточни, че "в момента по силата на последния доклад мониторингът е замразен".
 
Георг Георгиев се спря и на казуса с печално известния еколог Тома Белев, позволил си непростимо изказване във Фейсбук за еврейската общност.

"Този човек трябва незабавно да напусне не само политиката, но и неправителствения сектор, който така смело окупира", убеден е Георг Георгиев.
 
"Тук трябва да се задействат механизми на елементарен морал, на чест, защото човек с такова мислене, умело прикрито, няма място в публичния живот.

Той не само не може да дава решения, но и да изисква, да менторства от позицията на един такъв антисемитизъм. За мен подобно изказване е неоправдано с оказан натиск, с инсценировка.

Кой го инсценира? Та той го написа в собствения си профил!", припомни председателят на Младежки ГЕРБ.
 
"Това бе прието като безобразие от всяка една неправителствана организация, и от всеки нормален човек. Не зная с какъв морал този човек ще ходи на работа в Общински съвет, ще изисква, ще има претенции - той трябва да си иде незабавно.

Радвам се, че срещу него има повдигнато обвинение, което да доведе до справедлива присъда", изтъкна Георг Георгиев.
 
Заместник-министърът на външните работи обяви, че по отношение на общата ни история със Северна Македония "има червени линии, от които България не може и няма да отстъпи".
 
"И ние сме излъчили сигнала, че подкрепата ни (за присъединяването на Сев. Македония към ЕС) не е при всякакви обстоятелства.

България разсече този гордиев възел, ние с подписването на договора за приятелство и сътрудничество отключихме процеса към Преспанското споразумение (на С. Македония с Гърция) и към срещите за присъединяването на страните от Западните Балкани към ЕС. 
 
Благодарение на България и догодина темата през май отново ще бъде поставена.

Това, което се случи на последния съвет, не е окончателен блокаж. България последователно и добронамерено подкрепя процеса, но не трябва България да бъде погрешно разбирана, че ще дава своята подкрепа даром", натърти Георг Георгиев.