Новоизбраният председател на БСП-Пловдив Георги Гергов отговаря на въпроси на Илиана Беновска на пресконференция в Пловдив от 23 юни 2020 г.
 

Илиана Беновска: Добър ден, Беновска „Радио К2“ и „Беновска пита“ „Канал 3“! Г-н Гергов, първият ми въпрос е защо Вие не послушахте лидера на БСП Корнелия Нинова да си подадете оставката, на всичкото отгоре взехте, че станахте и градски председател? Какво доказателство за правотата на нейното искане да Ви отстрани е този факт? Вторият ми въпрос е Вие ще се кандидатирате ли за председател на БСП и как гледате на мандата на Корнелия Нинова и на документите, с които приключи Националния съвет и внесения, не на последно място, в Сметната палата отчетен доклад, който, доколкото разбрахме, не е гласуван на Национален съвет? Трето – как гледате на заявката на Кирил Добрев за председател на БСП? И последно и най-важно за държавността – уплашен ли сте от това, че Нинова Ви упрекна в колаборационизъм с ГЕРБ, за да коментирате БСП лично Вие също? Какво се случва в държавата като вътрешна политика, компроматни скандали и т.н. и европейската ни политика, това са важни въпроси за възстановяването от COVID-кризата? Благодаря Ви!
 
Георги Гергов:
 Започвам отзад напред по отношение на това, което казахте за документацията на Националния съвет. Вчера излезе документацията по решение на Националния съвет, с което много от членовете на Националния съвет не сме съгласни. Ще вземем мерки да отидем там и да проверим стенограмите и ще се наложи и ние, като Сергей Станишев, да ги публикуваме публично, за да се види какво сме решили и какво публикуват от „Позитано“. Това е първото. Второ, аз съм избиран в партията от първичната партийна организация или градската организация, това са органите, които могат да ме изключват от партията, въпреки че не виждам защо трябва да бъда изключен от партията. За колаборацията с ГЕРБ ...
 
Илиана Беновска: Корнелия Нинова искаше да бъдете изключен от партията, коментирайте това!
 
Георги Гергов: Тя искаше да напусна партията.
 
Илиана Беновска: Да, да напуснете.
 
Георги Гергов:
 Това си е нейно право, ние сме демократична партия и всеки има право да решава своето участие в партията. Тя го е поискала, това си е нейна воля. Аз смятам, че правя това, което трябва да правя, и не е тя човекът, който да ми казва къде да членувам и къде да не членувам. Тя да си гледа себе си! Няма да се води такава окопна битка, ние от пловдивската организация тръгваме по нов път. И днес ще кажа достатъчно неща, но нашата политика и стратегия с екипа, който смятам да сформирам, е да бъдем позитивни, да бъдем градивни и да покажем това, което можем. Резултатите от изборите ще покажат дали пловдивската организация се справя или не се справя. Защото ние през годините назад, аз съм от 11 години в ръководството на партията, сме постигали добри резултати. Това е Пловдив, това е крепостта на десните и ние винаги сме били с резултати, които са добри за този град. Ние не сме Монтана, Враца или Видин – червените крепости. Тъй че нека да изчакаме изборите и тогава да даваме оценки кой си е свършил работата и кой не си е свършил. Ние искаме най-напред да сплотим редиците в партията. И аз започнах оттам в изказването си, че каквото е било вчера, то е било вчера. От днес БСП-Пловдив, БСП в областта ще имаме други стратегии. Това, което се случва в държавата, не е добро и това ни дава знак, че трябва да променим действията си. Това, което се случва в държавата, наистина е жалко. Аз не знам дали само коронавируса или какво ни става всъщност.
 
Илиана Беновска: Какво имате предвид, компроматите или нещо друго?
 
Георги Гергов: Всичко, което се случва, от компроматите, от вътрешнопартийните ежби, защото те са се вторачили само в нашите вътрешнопартийни разправии, но то не е само при нас. Това се наблюдава категорично и в ГЕРБ, и в „Патриотите“, и във всички останали партии. Знаете какво се случва в ДПС по отношение на промяната на кадрите.  Нормално е да има „шум в системите“, нормално е да се подменят по-старите кадри с по-млади кадри. Аз затова на шега започнах с това, че тук сме двама или трима с „бели глави“, всички останали са младежи. У тях е бъдещето, колкото и да не ни се иска, всичко си има край. И аз приех този пост, моята кандидатура и моята номинация не заради друго – искам да довърша това, което съм започнал и тогава да дават оценка на Георги Гергов какъв е той. Защото да ми се лепят етикети, като се започне от „свинар“, през „мафиот“ и какъв беше, „олигарх“, до всичко останало. Окей, аз съм свикнал, понасям тези удари, няма значение, но гледайте какво се случва. Щом Георги Гергов може да гледа всеки ден в очите, няма от какво да се притеснявам. Може да ми пришиват и ГЕРБ и който искат да ми пришиват, и ДПС-та и всички останали партии. Аз съм от БСП! Кой е с ГЕРБ и кой обслужва ГЕРБ се вижда реално от цифрите. Аз признавам само резултати, защото съм бизнесмен, за мен са важни само резултатите. Цифричките говорят кой къде е в играта. Ние направихме много грешки, аз съм ги казвал много пъти, няма да коментирам. Вие знаете моето мнение към Корнелия Нинова, не е реваншизъм за това, че тя ме помоли да напусна ИБ, не е реваншизъм! Аз просто този човек не съм го познавал. Имам свое мнение и съм го изразил. Това не е мнението на колегите на масата, всеки си има мнение, аз съм изразил моето лично мнение, защото аз знам повече, отколкото те знаят. Така че колкото и да искате да ме вкарате в екшън, да сложа „плювалника“ и да „плюя“ този или онзи – не! Тази тема за нас в Пловдив град и област е приключила и аз това го осъзнавам от това, което се случва на практика. Ние не можем да си движим постоянно по пързалката надолу, трябва да се спрем, да работим сред хората. Трябва да направим всичко да се види в обществото, че ние сме отговорна партия, че ние знаем какво искаме, че може да ни се вярва и да сме сигурни в това нещо.
    
По отношение на Кирил Добрев, най-напред аз не съм решил дали ще се кандидатирам, защото имаше такъв въпрос. Няма такова решение още. Номинирам съм достатъчно, като започнете от Лом и където се сетите, и в Македонско, и в Добруджа. Имам номинации достатъчно, те не се обявяват, но аз си ги знам номинациите. Не съм карал никой да ме номинира, но съм номиниран от хората. Това е съвсем нормално. Знаете ли колко кандидати за председатели има, вече станаха над 40. Винаги така е било, в БСП, ако се върнете назад по конгресите, винаги е имало много кандидати и накрая остават 4,5,6. Така че нека да видим разположението на силите. Кирил Добрев е един от кандидатите. Не съм лобирал за него, както казва Корнелия и нейния екип, но той един от потенциалните възможни варианти за председател на партията. Не по-зле стои и Краси Янков, не по-зле стои и Жаблянов. Има достатъчно кадри в тази партия. Нека да не допускаме да се ограничава това, че „виждаш ли те няма кой“ или „да, Корнелия Нинова е ясна, пък другите – ще се кандидатирам, няма да се кандидатирам“. Просто трябва да извървим процедурата, има още 149 конференции, нека минат конференциите и тогава ще говорим кой ще е кандидатът, който ние ще подкрепим, като разбира се се разберем с колегите, с другарите, като реши градския съвет, като реши конференцията ние ще го обявим. Моето мнение е едно, а решението на партийния орган е съвсем друго.
 
Илиана Беновска: 
 Само моля затворете изказването с другия въпрос, който е важен, Вие малко говорихте за вътрешната политика, но искам да чуя, казахте няколко пъти „по нов път тръгваме БСП“, означава ли това, че БСП-Пловдив ще станете флагман на една конструктивна, динамична и работеща теза за политиката вътре в България и за външната политика на България, защото виждате, че се намираме в една сложна гео и вътрешнополитическа обстановка? Ще станете ли флагман вие на нова конструктивна идея за българската политика.
 
Георги Гергов: Ние сме флагман, Пловдив винаги е бил флагман. Това, че не ни се признава, но ние винаги сме били флагман, защото винаги сме имали позиция. Кога пловдивската организация не е имала позиция? Поне от моето присъствие в управлението 12 години!
 
Илиана Беновска: Може ли да ми кажете в каква кондиция се намира БСП като цялост преди парламентарните избори, те както да далече, така са и наоколо? Доколко Вие ще успеете да консолидирате гласове около себе си, или те ще бъдат разпилени от формациите на Цветанов, на Манолова, на Слави Трифонов и разни други знайни и незнайни герои?
 
Георги Гергов: Какво общо имаме ние с тях? Какво ще разпиляват от БСП? БСП си е БСП, ние може да се караме, но това са си наши вътрешни проблеми, това, че излизат на преден план в медиите и се експонират, това не означава, че като дойде кампанията ние няма да седнем да работим и да направим така, че да си изкараме всички наши хора с политики, с програми и да дадем битката за парламента, която предстои през март. Не разглеждайте това, че сега воюваме кой ще бъде председател на партията, че едва ли не сме се разбили! Няма такова нещо! Ще видите резултатите по области. И Видин, и Монтана, и Ямбол, и Пловдив ще бъдем първи в редиците. Пак ще се организираме и ще си изкараме хората. Няма съмнения в това нещо, БСП винаги е била фактор и ще бъде фактор. Казах го и преди малко, ние но може да се караме, но когато дойдат избори се обединяваме. И ще се обединим, не се съмнявайте, никой не може да ни разбие!
 
Илиана Беновска: И още нещо за изборите, вашата политика на БСП, лично Вашето мнение искам да чуя, агитационната политика за парламентарните избори трябва ли да почива на отрицание на Бойко Борисов и на ГЕРБ?
 
Георги Гергов: Всеки си има разбиране, аз като член на НС съм изразил моето мнение. Бойко Борисов си е Бойко Борисов, той си е лидер на ГЕРБ. Колкото и да ходим по главата, това няма да ни донесе гласове. Ние трябва с политики, с визии, с послания да си съберем нашите хора и да ги изкараме да гласуват в правилна посока. Ние от ГЕРБ нищо добро не сме видели и не очакваме добро от ГЕРБ. Ясно сме заявили нашата политика, че ние сме ясна опозиция на ГЕРБ и искаме да бъдем алтернатива, но трябва още малко да поработим за тази алтернатива и Пловдивската организация ще работи по тази тема.
 
Илиана Беновска: А президента Радев, който вие избрахте заедно с гласовете на ДПС на втори тур, той добра атестация ли е за вашия избор на президент, или ще бъдете критикувани по време на парламентарните избори за неговия мандат, Вашата оценка?
 
Георги Гергов: Моята оценка е, че не бива аз да давам оценка на президента.
 
Илиана Беновска: Защо?
 
Георги Гергов: Защото тази оценка ще я даде народа. Той е избран от народа, не е избран само от една политическа сила, не само ние сме го избирали. Но изборите наближават, след парламентарните избори през март месец идват президентските избори и тогава ще анализираме, сега какво да даваме оценки. Аз да давам оценка на президента не върви!
 
Илиана Беновска: Не ми се измъквайте, питам плюс ли носи президентът на БСП, или минус с този мандат?
 
Георги Гергов: Аз смятам, че всяка победа е плюс.
 
Илиана Беновска: Не, че сте го избрали, а сегашното му управление, какъв е резултатът, това в полза ли е на БСП?
 
Георги Гергов: Нека да свърши мандата. Ако си дошла в Пловдив да питаш дали ние сме с отрицателно мнение за президента, грешиш. Ние всички, включително и аз, сме гласували за този президент и БСП-Пловдив стои зад президента! Какво искате да кажем, че стоим зад Бойко Борисов ли? Не го очаквайте! Ние сме първи в тази кампания, къде му открихме кампанията.

На президента Радев му открихме кампанията на Амфитеатъра с 5000 души наши членове. И вицепрезидентът Йотова си е част от нас, аз бях човекът, който я предложи на ИБ да стане вицепрезидент. Аз това съм го направил със съгласието на другарите. Аз не мога да взема друга позиция виждаш ли сега, защото се говори за дронове, подслушване и еди какво си. Те да се разберат, като видим вота, тогава ще коментираме. Малко е раничко да даваме оценки, има и положителни неща, които се правят и виждаш ли, когато казах, че Бойко Борисов се справя, веднага ми се изсипа помия.

Сега като кажа, че президентът се справя, пак лошо. Ако кажа, че не се справя, пак лошо. Значи ние в област Пловдив нямаме община и район, в който да не сме спечелили президентските избори. Много хора гласуваха за президента, над 2 милиона, но няма толкова много общини, колкото в Пловдив – от Лъки до Кърнаре.

Това е БСП на президентските избори и нашата цел на всички тук на тази маса е това да се случи на следващите парламентарни избори! Това е целта! Може да е голяма, може да е всякаква, но всеки един от нас я носи в сърцето си, че това ще се случи!