Професионалисти в различни области - финансисти и икономисти, хора с опит в местната власт и регионалното развитие, национална сигурност, експерти в образованието, земеделието, специалисти в енергетиката и околната среда са в листата на БСП за България за 17-ти МИР Пловдив.  
Двама са представителите с парламентарен опит- народните представители в 43. НС Георги Търновалийски, който е водач на листата и Манол Генов, който ще е втори.  На трета позиция е Галин Дурев, политолог, докторант в Софийския университет, магистър Международни отношения и Защита на националната сигурност. След него е  Атанас Телчаров- председател Общински съвет Садово и експерт земеделие и селски райони. Веска Ненчева е представителят на община Карлово, учител и общински съветник. Директорът на училището в Рогош, общ. Марица Виолета Христодулова е на седма позиция.

Следват Николай Митков – зам.-кмет на община Първомай, бившия зам.- министър на земеделието Явор Гечев, зам.–председателят на Общински съвет Стамболийски Атанас Тумбалев, експерт митнически и данъчен контрол, Милко Сарафов, директор на училището в Брезово са следващите в листата. Бившия кмет на община Съединение Елена Попова, Йордан Попов, председател на  Земеделска кооперация „Родопи“ Куклен, Пенка Запрянова «Марица», Стойчо Томов (Кричим), Станислав Стоенчев (Сопот), Йордан Нейчев и Димитър Ташев допълват листата. 

Подмладяването и промяната е очевидно – осем от предложенията  са под 40 години.  Доказахме, че БСП е партия на обновлението, това каза  Георги Гергов, председател на Областния съвет на БСП  Пловдив. В листата е спазено съотношението на представители от всички сфери на икономиката и социалния живот и е запазен баланс при регионалното представителство. Предлагаме  реална програма и политики, отговарящи на търсенията на хората. Целта ни е развитието на всяко населено място, на страната ни. Нашата цел е промяна, допълни лидерът на социалистите в областта.
 
Окончателния вариант на листата на БСП за България за 17 МИР област Пловдив ще бъде утвърдена на заседание на Националния съвет на БСП.