"Усещането за общност ни различава от италианците. Италия е една страна, връщаща се към живота след К-19, след като е преминала през ужаса. И там знаят, че са постигнали всичко заедно. Панаирът на книгата в Торино отчете небивало посещение". Това сподели пред БНР Георги Господинов, който преди броени дни спечели най-престижната италианска награда за литература "Премио Стрега Еуропео". Той е първият българин, удостоен с отличието, и първият писател от Източна Европа, който го получава. 

Според него "изходът за нас, българите, е да си говорим, да минем отвъд агресията". 

"Не знам как се постига това. Вярвам, че хората, ако си говорят, това би помогнало да излезем от кризата... Можем да се обединим около това, че животът е по-ценен от смъртта, че е ценно децата ни да ходят на училище, че животът на родителите ни е ценен. Всичко опира върху избора между живота и смъртта. Ние не си даваме сметка колко малки крачки са ни довели до това да сме най-тъжното място - огромен брой катастрофи и агресия по пътищата, ниска функционална грамотност в училището, ниска емоционална грамотност, много махане с ръка "абе, карай да върви". 

В предаването "Нещо повече" писателят допълни: 

"Много е важно човек да е четящ, чувствителен, емпатичен. Безчувствеността и бездарието убиват, те са част от националната катастрофа. Чувствителността е част от националната сигурност, защото ако изповядваш его-философията, това е смъртоносно".