Сегашното захлаждане е глътка свеж въздух на фона на последните горещи дни. Предстоят ни нови горещи дни. Това каза пред bTV климатологът проф. Георги Рачев.
 

По думите му, причина за захлаждането е циклонът Беатрикс. По морето вероятно ще превали за кратко. „Не е чак толкова страшно. Гарантирам, че ще могат да отидат на вече поизсъхналия пясък“, каза той.
 
Прогнозата му за следващата седмица е „горещо, много е горещо“. Картата за петък е в ярко оранжево за високи температури.
 


„От утре (неделя) до петък ни очаква червено, червено – 37, 36 градуса“, посочи климатологът.
 
„Нищо чудно и 38 да стигне температурата“, добави той.
 
„Лятото е в тази златна своя част, когато вече ги няма тези екстремни температури. По-важното е, че няма да ужасно горещо. 28-29. Точно това е тропично прохладните нощи“, обясни професорът.
 


„Вървим бавно към есента“, посочи той.
 
„Есента, която ни очаква, е с дългосрочна прогноза за влажно време. Което не означава, че ще вали от сутрин до вечер“, коментира климатологът.
 
„Тук е дадено с две думи – влажни периоди. Няма да е студено. Особено септември месец – типичната златна есен“, посочи той.
 


По думите му, има разминаване между прогнозите на американски синоптици и популярния сайт accuweather. Според първите, есента ще е по-хладна, докато според вторите ще е доста приятно топло.
 
Сутрин и вечер, разбира се, ще е по-хладно. „Типично за есента. Това е времето в България“, обясни Рачев.