Проф. Георги Рачев е преподавател в Катедра „Климатология, хидрология и геоморфология” на Геолого-географски факултет на СУ „Св. Климент Охридски”.


Проучва въпросите на климата и отражението му върху здравето на човека и икономиката. Специалист в областите възобновяеми енергийни ресурси и качество на атмосферния въздух.

Автор е на десетки статии и книги. Беше член на 27-ата антарктическа експедиция в българската база на остров Ливингстън през декември 2018 г. Ето какво каза той в интервю за "Марица".

- Проф. Рачев, какво време очаква пловдивчани до края на август?

- Пловдивчани нямат никакви причини за недоволство това лято. Температурите в града в момента са далече от максимума, от екстремното време.

В момента температурите трудно преминават 35 градуса, а в района на Пловдив са измервани над 40 градуса. Освен това нощите са сравнително хладни и нямат нищо общо с най-горещите в предишни години, когато в Пловдив не се спеше.

Абсолютният рекорд на България от 45.2 градуса е регистриран край Садово, във вашия регион. Така че температури от 35-36 градуса не са нещо феноменално за града. По принцип Пловдив, Хасково, Стара Загора са сред местата с най-високи температури.

Евентуално на 13 и 14 август, вторник и сряда, в Пловдив живакът може да стигне 35-36 градуса. Ще е горещо, но все пак с 10 градуса по-ниско от рекорда.

Притеснителен е продължителният период с топли дни, но и това не е феноменално, няма място за безпокойство. Разбира се, по-възрастните граждани и децата не трябва да се излагат на силно слънце, да прекарват на сянка времето между 12 и 18 часа.

Пиенето на вода е абсолютно задължително, в жегата организмът бързо се дехидратира.

На 15 август, Успение Богородично, от запад ще нахлуе малко по-хладен въздух, който ще понижи темп​ературите с 4 до 6 градуса. Ще има гръмотевични бури, засега се очертава да са сравнително слаби.

Това ще продължи 2 дни и от събота, особено от неделя, отново ще има повишение на температурите в добрия смисъл. Настъпва онова хубаво августовско време, типичното златно лято - сухо, топло.

Дори в Пловдив сутрешните температури ще бъдат 18-20 градуса, т.е. във втората половина на нощта може да се спи идеално на отворен прозорец.

Цялата следваща седмица, от 18 до 25 август, в Пловдив ще има чудесни летни температури между 30 - 33 градуса. Ще бъде умерено горещо, много хубаво лятно време. Ще бъде сухо, с незначително прекапване на 15 и 16 август. Нормално за месеца, който за България традиционно е сух, топъл,с малко валежи.

Искам обаче да обърна внимание върху много голямата опасност от пожари почти в цяла България, особено в полето край Пловдив и Пазарджик. При това сухо време огън при малък вятър може да предизвика голямо нещастие. Апелирам към хората ​- не палете огън на открито, особено при ветрец.

Тревите са сухи, всичко е като барут - една клечка - и ще стане непоправима беля. Палене на стърнища и сухи клони по нивите ще доведе само до пожар, трябва да бъде отложено за наесен.

Идва ли добро време за морска ваканция?

- Който тръгва сега за морето, е уцелил десетката. Морето е топло, типично августовско, с източен вятър. Ще има вълни от 3 бала, на юг - 4 бала. Трябва обаче да се внимава за типичното за август мъртво вълнение, за дънни ями, да не се прекалява с алкохола.

Морето не прощава на тия, които не спазват правилата, нормите на безопасност. Очаква ни и хубав септември ​- топъл, с по-малко валежи

Обикновено на 3-4 години веднъж месец септември е по-хладен и дъждовен. А първата му половина винаги е била чудесна. Около първия учебен ден понякога прекапва, след което настъпва типична златна есен, когато се прибират плодовете, когато сутрин излизаш с дрешка, а се връщаш по тениска.

За Пловдив специално септември по много показатели прилича на летен месец. След 22 септември захлажда, но пак е приятно.

Експерти предупредиха, че изминалият юли е най-горещият регистриран досега. Колко сериозен е този факт?

- Това са данни на европейския институт „Коперник”, според чиито измервания юли 2019 г. е с 4 десети от градуса по-топъл от всички месеци юли досега, откакто се правят измервания. 4 десети от градуса е малка разлика, много трудно може да се постигне такава точност.

Самият институт даде възможност и на други световни агенции да направят изчисления по друг начин.

Но не е най-важно дали този юли е най-топлият. Определено той е в топ 5 на най-топлите месеци, откакто въобще съществуват метеорологични наблюдения. Това е сигурен признак, че земята ​- като повърхност, океан, атмосфера, наистина върви към затопляне.

Това е факт - бушуват горски пожари. В района почти на Северния полюс, в арктическата част на Канада бяха измерени феноменално високи температури. Рекордите бяха подобрени с 3-4 градуса, което не е наблюдавано от 100-120 години. Най-големите пожари може би от 20 години бушуват в Сибир.

Всички се вторачиха - защо не гасят руснаците?! Ами пожарите в Сибир и Канада не се гасят - как да гасиш пожар, който гори на територия като тази от Пловдив до Русе, като в района няма селище, няма пътища, летища.

Там мащабите са други ​-Сибир е територия като цяла България, на която няма хора. За да изпратиш екипи доброволци, трябва да им осигуриш вода, медицински персонал - става въпрос за изключително трудна логистика за милиони, за стотици милиони.

Кой ще поеме отговорност да изпрати екипите със самолети и хеликоптери в нищото? Миналия ноември 17 огнеборци загинаха в Калифорния в един от най-големите пожари в САЩ.

Колкото и цинично да звучи на пръв поглед - оставяш пожар като този в Сибир да си догори. Още повече че всяка година се случват такива пожари. Въпросът е, че тази година са на 3 пъти, 5 пъти по-големи от нормалното.

Но са много трудни за гасене, просто няма как да стане. Трябва реалистично да се гледа на нещата, още повече че и в Канада, и в САЩ този тип пожари се оставят на природата.

Да, но пожарите са един от белезите за прегряването на земята. Докъде ще стигне с тия темпове?

- Не знаем докъде ще стигнем - нямаме аналог до този момент. Задачата на нас, климатолозите, е да гадаем, но много често въображението ни е далече от реалността. Засега нищо изключително и трагично не се случва.

За съжаление медиите обръщат внимание само и единствено на негативните неща, а има и позитивни. Например такъв пожар в тайгата е в известна степен жизненоважен, защото изгаря всичко гнило, паднало долу на земята.

Това се е случвало и преди милиони години, случва се и сега. Обгаря стволът на дървото, но дава възможност на следващите растения да избуят. И тази тайга ще се върне не след сто, а само след 10 години.

Лошото е, че когато става топло в Северния ледовит океан, зад 70-ия паралел, се отделя много метан, заустен във вечната замръзналост на почвата. А това допълнително увеличава температурата на земята. Оттам следват много сложни връзки между земя, атмосфера, вода и жива природа.

Затова крайният резултат е много трудно прогнозируем. Тук се намесват политиците, които започват да плашат хората, че те са виновни за абсолютно всичко. Да, имаме вина, но няма как прогресът на човечеството да не е свързан с ползването на енергия и отделянето на въглероден диоксид. 

Трябва да се намери евтина и изобилна енергия, която да не е свързана с фосилните горива - въглища, нефт, природен газ. Тогава ще се отървем от проблема. И до ден днешен не се спазва Споразумението от Париж и почти всички страни увеличават въглеродните си емисии с изключение, колкото и куриозно да звучи, на САЩ.

Те бяха най-големият нетен замърсител, предприеха доста мерки и в момента понижават емисиите си, докато другите ги увеличават, включително и ЕС.

Възможна цел ли е постигане на нулеви въглеродни емисии до 2050 г.?

- Любопитен съм да видя след 10 години как в Западна Европа ще забранят двигателите с вътрешно горене. Това според мен няма да стане никога. Когато ми покажат ТИР и самосвал на електрическа тяга, тогава мога да седна на разговор. Дотогава само си хабим думите.

Не сме виновни, че се храним пълноценно, просперитетът на света е свързан с енергия. Трябва някой да осигури такава енергия от възобновяеми източници, което обаче не може да стане в този момент.

Има ли много лош сценарий в обозримо бъдеще?

- Не. Както през последните 30 години няма нищо драстично и трагично в българската икономика и селско стопанство, така в близките 20 години не виждам нищо страшно.

Знам за платформата за компютърно моделиране на Би Би Си, с която се прогнозират средни температури за отделни райони с десетилетия напред. Жалко, че това е Би Би Си, тъй като прогнози по подобен начин не са научно издържани.

На политиците им трябва заплаха, която да обедини хората. Това е нова модерна политика с цел сплашване на хората. Плашат ни с климатични бежанци - това са глупости!

Бежанците са не климатични, а икономически - млади мъже, с откраднати деца на ръце, които искат да отидат в Германия, за да ползват социални помощи. За съжаление Ангела Меркел и едрият бизнес им отвориха вратата.

Обез​покоен съм от тези, които ни управляват в Брюксел. Когато си женен за баба си, няма как да имаш реална визия за следващия век, визирам президента на Френската република.