Георги Славов е работил с известната природолечителка Лидия Ковачева. След това в продължение на години разработва и усъвършенства лечебна система “Vita Rama” за здравословно хранене. Тя повлиява успешно и действа превантивно срещу широк спектър от заболявания като затлъстяване, диабет тип 2, хипертония, артрит, тиреоидит на Хашимото, колит, гастрит, цистит, констипация (запек), висок холестерол, остеопороза, дерматози, алергии, депресии. Днес Георги Славов работи заедно със синовете си в морското селище “Емона”, където всеки ден десетки хора намират решение на здравословните си проблеми. Как да са храним по-правилно и да влезем във форма за лятото - ето съветите на един от водещите диетолози у нас.
<strong>- Г-н Славов, как и кога започнахте да работите като диетолог?</strong><br /> - Вследствие на химично натравяне след инцидент в &ldquo;Нефтохим&rdquo;- Бургас здравословното ми състояние се влоши сериозно. Започнах да се лекувам с официална медицина, но това не ми помогна. Тогава реших да търся алтернативни методи за лечение и се насочих към храненето. Започнах да прилагам препоръки на известни български диетолози, които ми помогнаха за известно време, но като цяло състоянието ми не се подобряваше особено. Това ме подтикна да се запиша и да завърша Полувисшия медицински институт &ldquo;Йорданка Филаретова&rdquo; в София, специалност &ldquo;Инструктор по хранене&rdquo;. Работих като диетолог-инструктор по хранене в различни болници, училища, детски градини, но наблюдавах, че нито аз се подобрявам, нито това диетологично хранене помагаше особено на хората. Така в търсене на правилното хранене се срещнах с известната природолечителка Лидия Ковачева, която промени живота ми и ми разкри истината за правилното природосъобразно хранене. Тя беше тази, при която получих същинското си образование за лечебно хранене и природни методи за лечение. <br /> <strong><br /> - С кого и кога разработихте лечебна система &ldquo;Vita Rama&rdquo;?</strong><br /> - В основата на лечебна система &ldquo;Vita Rama&rdquo; се крие изцяло помощта и дългогодишното сътрудничество с Лидия Ковачева. След като придобих достатъчно опит с природосъобразното хранене, през 1995 г. създадох лечебен център в курорта &ldquo;Слънчев бряг&rdquo; и тогава започна разработването на лечебна система &ldquo;Vita Rama&rdquo;. В здравословния център сформирах екип от различни специалисти - лекари, специалисти по хранене, рехабилитатори, медицински сестри, инструктори по йога и физически упражнения. По този начин постигнахме цялостен подход към здравето - комбинация от лечебно хранене, физически активности, движение, релаксации и обучение за здравословен начин на живот. Освен помощта на Лидия Ковачева за развиване на лечебната система дейно участие имаше и нейният ученик и наш дългогодишен сътрудник - д-р Георги Гайдурков. Преди 10 години в екипа на &ldquo;Vita Rama&rdquo; се включи моят по-голям син - Слави Славов, който оттогава работи плътно с мен и в момента продължава развиването на лечебна система &ldquo;Vita Rama&rdquo;. <br /> <strong><br /> - В какво се състои нейната същност и за хора с какви проблеми и заболявания е подходяща?</strong><br /> - Лечебна система &ldquo;Vita Rama&rdquo; има цялостен подход към здравето, като чрез лечебно хранене, движение, релаксации, медитация, природна среда, правилно общуване, обучение, се влияе на трите човешки нива - тяло, ум и съзнание. В основата на системата е лечебното хранене, което представлява <br /> <br /> <span style="color: rgb(128, 0, 0);"><strong>пълноценно растително хранене </strong></span><br /> <br /> от плодове, зеленчуци, семена, ядки, цели зърнени и бобови храни. Най-важните компоненти в лечебното хранене са правилните технологични процеси за приготвянето на храните, правилната им комбинация и изборът на качествени органични продукти. Подходът към всеки пациент е напълно индивидуален и съобразен с неговото моментно здравословно състояние, като чрез лечебно хранене се избягват рискови ситуации и по-сериозни пречистващи кризи за организма. Лечебна система &ldquo;Vita Rama&rdquo; повлиява успешно и действа превантивно срещу широк спектър от заболявания като затлъстяване, диабет тип 2, хипертония, артрит, тиреоидит на Хашимото, колит, гастрит, цистит, констипация (запек), висок холестерол, остеопороза, дерматози, алергии, депресии и други проблеми, свързани със сърдечно-съдовата, дихателната, храносмилателната, нервната и имунната система. <br /> <br /> <strong>- Как и къде може да бъде приложена Лечебна система &ldquo;Vita Rama&rdquo;? Разкажете повече за отделните ви програми.</strong><br /> - Лечебна система &ldquo;Vita Rama&rdquo; може да се приложи най-добре в Лечебен център &ldquo;Vita Rama&rdquo;, който провежда своите летни здравословни програми от 13 юни до 12 септември в селище &ldquo;Емона&rdquo;, природен резерват на брега на Черно море, между Варна и Бургас. На място човек ще получи много добри резултати заради стриктното прилагане на лечебната система и наблюдението на специалистите в центъра. По време на престоя си всеки ще получи нужното знание и обучение как да приложи лечебната система и здравословния начин на живот в ежедневието си - как да приготвя храната си; как да комбинира правилно храните; какво да поръчва за хранене, ако се храни навън; кога и какви упражнения да прави; как да премахва стреса чрез техники за релаксация и медитация. Здравословни програми &ldquo;Vita Rama&rdquo; са четири Здраве, Детокс, Отслабване, Жизненост. Разликата в програмите е индивидуалното хранене и физическата натовареност, както и конкретните резултати, които всеки иска да постигне. Здравословна програма &ldquo;Здраве&rdquo; <br /> <br /> <span style="color: rgb(128, 0, 0);"><strong>възстановява и регулира баланса на организма </strong></span><br /> <br /> и е предназначена за хора с конкретни здравословни проблеми. Здравословна програма &ldquo;Детокс&rdquo; е за тези, които искат да пречистят организма си от натрупаните токсини. Здравословна програма &ldquo;Отслабване&rdquo; предлага отслабване с лечебно хранене, без гладуване, медикаменти и риск за здравето. Здравословна програма &ldquo;Жизненост&rdquo; е за хора, които вече водят здравословен начин на живот, но желаят да научат повече за лечебна система &ldquo;Vita Rama&rdquo; и да подобрят общото си здравословно състояние. <br /> <br /> <strong>- Как се е променило храненето и начинът на живот на българите в годините на практиката ви? </strong><br /> - Определено се наблюдава тенденция за масово нездравословно хранене и липса на нормални хранителни навици, като резултатите са видими - множество и зачестили здравословни проблеми. Всъщност повечето заболявания са именно вследствие на нездравословно хранене и стрес. Една от главните причини са навлизането на много нездравословни, евтини и лесно достъпни храни за бързо хранене в масовата мрежа като всякакви полуфабрикати и рафинирани храни - шоколади, вафли, кроасани, чипсове, мекици, баници, хамбургери, дюнери, макдонълдс, газирани напитки и други, които съдържат набухватели, стабилизатори и консерванти. Други такива проблемни храни са голяма част от животинските продукти, като млечни, яйца, месо, риба, при които се използват всевъзможни добавки, консерванти и оцветители, за да се удължи срокът на годност и намали цената за сметка на качеството. За щастие обаче през последните 10 години се наблюдава обратната тенденция, че хората като цяло започват да осъзнават предимствата на лечебното здравословно хранене, което всъщност е традиция от живота на българския народ. Само допреди 100 години българите са се славели като много здрав народ, защото са спазвали принципите на правилното хранене. Работили са по цял ден и са се хранили основно с просо, качамак, булгур, овес, ръж, нахут, боб, малко семена и ядки, малко краве масло, минимално количество млечни продукти и само 3-4 пъти в годината месо. <br /> <br /> <strong>- Какви съвети за здравословно хранене и начин на живот можете да дадете, които всеки да приложи сам у дома си? </strong> <br /> - Всеки трябва да се докосне до лечебното здравословно хранене, но много важно е преди това да потърси съвети от специалисти по лечебно хранене, които имат дългогодишен опит. Много хора се подвеждат по масови диети и неправилно вегетарианско хранене, което може да е причина за отрицателно въздействие върху организма. <br /> <strong><br /> <br /> </strong><span style="color: rgb(128, 0, 0);"><strong>Основните съвети за здравословно хранене са:</strong></span><br /> <br /> - хранете се предимно с пълноценни растителни храни - плодове, зеленчуци, цели зърнени и бобови храни, малко семена и ядки;<br /> <br /> - до обяд консумирайте основно вода, чайове, прясно изцедени сокове и плодове;<br /> <br /> - нека към обяда и вечерята винаги присъства салата от пресни зеленчуци;<br /> <br /> - изключете напълно всички концентрирани мазнини, дори и студено пресованите като зехтин, шарлан, олио и др.;<br /> <br /> - ако консумирате животински продукти, то нека бъдат не повече от 2-3 пъти за седмица, като комбинирате само 1 животински продукт със зелена салата.<br /> <br /> Една от основните причини за затлъстяването е консумирането на рафинирани храни, приготвени с мазнини: сладки храни, тестени изделия, чипсове и други, както и храни, богати на мазнини: месо, млечни продукти, олиа, масла, големи количества семена и ядки.<br /> <br /> След като тези храни се разградят в организма, те се трупат като мастни депа/запаси в него. Това са излишните килограми, които са най-видими около ханша.<br /> <br /> <strong>- Как да влезем във форма за лятото? </strong> <br /> - Лятото е най-благоприятният сезон за провеждане на здравословно хранене поради изобилието от пресни натурални плодове и зеленчуци, както и слънцето като важен фактор за човешкия живот. Моите съвети накратко са:<br /> <br /> - пийте повече вода за старт на деня, както и 15 минути преди всяко хранене;<br /> <br /> - продължете сутринта с прясно изцедени плодови и зеленчукови сокове;<br /> <br /> - до обяд или следобед консумирайте повече традиционни за България плодове - череши, кайсии, праскови, пъпеши, дини, сливи, смокини, грозде;<br /> <br /> - консумирайте изобилие от салати от предимно зеленолистни зеленчуци - маруля, спанак, тученица, копър, магданоз, рукола, както и краставици, чушки, репички, домати.<br /> <br /> - включете към салатите разнообразие от кълнове - люцерна, китайско бобче, броколи;<br /> <br /> - спрете консумацията на концентрирани мазнини като масла, зехтин и олиа. Заместете ги с много зеленолистни зеленчуци и минимална консумация на маслини, авокадо, семена и ядки (не повече от 20 до 30 грама на ден);<br /> <br /> - избягвайте тежките и мазни храни като месо, млечни и рафинирани продукти;<br /> <br /> - нека основните ви ястия са съставени предимно от зърнени и бобови храни в съотношение 5:1 - кафяв ориз, просо, качамак, елда, киноа, амарант, жито, лимец, нахут, леща, боб. <br /> <br /> - разтоварете организма си, като преминете на плодове за 2-3 дни;<br /> <br /> - излагайте се повече на слънчева светлина, за да си набавите нужни количества витамин D.<br /> <br /> <br /> <br /> <strong>Маргарита Благоева</strong><br />