Бизнесменът Георги Гергов стана първият носител на ордена „Свети апостол Ерм”, учреден от Пловдивската митрополия. Със свое решение от 16.09.2008 г. Епархийският съвет удостои Гергов с отличието заради ктиторство и съдействие за построяването на храма „Св. Климент Охридски”, заяви Пловдивският митрополит Николай по време на тържествената церемония за освещаване на новата църква.
Храмът е първият построен в Пловдив от 60 години насам, намира се в кв. „Христо Смирненски”, където досега нямаше православен храм.
Повече от 4 часа продължи празничното богослужение, в което участваха митрополити, епископи и свещеници от България, Гърция, Румъния и Македония. Стотици пловдивчани, гости от Кърджали, Смолян, Асеновград и други селища на Пловдивска област пристигнаха, за да се поклонят пред частица от мощите на Свети Климент Охридски, която бе вградена в олтара. Светинята бе донесена лично от владиката на Охрид Тимотей на 24 ноември.
Според Пловдивския митрополит Николай храмът на Свети Климент Охридски, „славянски и български покровител, наставник във вярата и просветител”, има значение, подобно на онова, което е имал Ноевият ковчег „в потока на стихиите, водовъртежите и бездуховността на нашия ден”. Митрополитът благодари на основните ктитори – семейство Георги и Вили Гергови, „за доброто сърце и щедростта” и пожела здраве, дълголетие и много успехи.
„Чувствам се щастлив и горд, че помогнах за изграждането на храм на Свети Климент Охридски. Той продължи делото на Кирил и Методий, сложи основите на българската култура и духовност”, каза Георги Гергов след освещаването на новата църква. Надявам се да участвам и в други такива начинания, добави той. През следващата година в Пловдив започва строителството на храмове в чест на първия епископ на града свети Ерм и на цар Борис Кръстител.
Чаша и дискос за свето причастие бе дарът на президента на Република България Георги Първанов за „Св. Климент Охридски”, а правителството и премиерът Сергей Станишев изпратиха плащеница и икона на Свети Димитър Солунски, които поднесе министърът на транспорта Петър Мутафчиев.
Изграждането на храма продължи 2 години. Той е висок 11 метра, има площ от 290 кв.м. и побира около 150 богомолци. Камбанарията се извисява на 14 метра, а биенето на камбаните се управлява с компютърна програма. В подземието е направена крипта. Дърворезбованият иконостас е дело на родопски майстори. В основите на църквата е зазидано послание към бъдещите поколения с пожелание „За здравето на българския православен народ”. Стенописите ще бъдат изографисани след 2 години, както повелява канонът.
По време на церемонията бяха раздадени и над 2000 книги дар от Георги Гергов за училищните библиотеки в Пловдив. Те получиха поредицата “Българска класика”.
Мария Друмева, БЛИЦ