Отново е лято. Отново е горещо. Отново мирише на избори. И докато по закуски или официално в президентството партиите от доскорошната четворна коалиция търсят начини да закърпят поне временно разпадналото се управление, техни колеги в парламента показаха, че шансовете за второ правителство, излъчено от 47-ото Народно събрание, май са повече от минимални. Депутатите от „Продължаваме промяната“, БСП и „Демократична България“ потвърдиха и старата максима от родната политика, че нищо старо не е забравено и нищо ново не е научено. Особено когато това се отнася до любимите на политици зрелища, с които по традиция стартират предизборните кампании у нас, пише "Труд".

И тази година, както и миналото лято, магнит за политическата пропаганда, без изненада, се оказа главният прокурор Иван Гешев. В четвъртък в късния следобед Гешев бил извикан на спешно извънредно заседание на Комисията по превенция и противодействие на корупцията на парламента. Поводът - разгласените в сряда от евродепутата от Европейската народна партия Томаш Здеховски данни за наличие на петорна експертиза на снимките от „спалнята на бившия премиер Бойко Борисов“, която показала, че същите са монтаж.

Идеална възможност за политически еднодневки да се опитат да се покатерят по гърба на обвинител №1, като използват неговата поява в парламента за пропаганда и надъхване на електората. Избори идват, а за тях са нужни зрелища, понеже хляб вече няма. Всъщност има, но нито е с добро качество, нито е толкова евтин, колкото управляващите ни внушават.


Главният прокурор Иван Гешев взе, че се върза на капана на разпадналото се мнозинство и се яви в антикорупционната комисия, нищо че не му е работа. Всъщност, от явяването на Гешев има полза – най-вече за депутатите, на които раздаде извадки от Конституцията и решения на Конституционния съд, които да ги ограмотят – по какви въпроси и кои точно комисии могат да го канят на изслушване. И още нещо важно – обвинител №1 обърна внимание на парламентаристите, че две години съдебната власт стои без приети годишни отчети. Не само прокуратурата, но и двете върховни съдилища и Висшият съдебен съвет. Това обаче за някои явно няма значение, защото не е зрелищно.

Парадоксално е, че точно Комисията на парламента, която бори корупцията, изпадна в положение да проведе заседание, което всъщност не е законно. И въпросът е – следва ли в такъв случай депутатите да получат допълнително възнаграждение или не, след като заседанието им  не е проведено по реда на Правилника на парламента, който има силата на закон. Оказа се, че в залата има само осем депутата, при положение, че въпросната комисия има 17 членове. Двама от тях междувременно станали независими, председателят ги изтрил от интернет-страницата, с което членовете на комисията станали 15. Да, ама не! Числеността и съставите на комисиите се определят от пленарния състав на парламента, а не еднолично от председателя. Второ - пак в разрез с правилника заседанието на комисията се провежда успоредно с работата на самото Народно събрание, което пак се явява нарушение. Кого обаче го интересува някакъв си правилник, депутатите ли? Абсурд, и това не е зрелищно.

И макар още в началото на заседанието главният прокурор да призова парламентаристите да не го въвличат в политическите си битки, те направиха точно това. Кои бяха особено активни ли? Не, не Манолова, Хаджигенов, Бабикян и Татяна Дончева, те вече не са в парламента. В ролята на парламентарни лилипути този път се бяха ангажирали Бачийски от „Продължаваме промяната“, Румен Гечев от БСП, Антоанета Цонева и спазващият диета Ивайло Мирчев от „Демократична България“. И тук изниква още един парадокс – Гечев, Цонева и Мирчев не са членове на антикорупционната комисия, но явно използват ситуацията, за да си направят едно селфи как лично са поискали оставката на главния прокурор. Предизборният характер на изслушването на Иван Гешев си личеше и по още един детайл - то бе спретнато за удобство на медиите в основната сграда на парламента на пл. „Народно събрание“, а не в бившия партиен дом, където по традиция заседават комисиите.

Всичко изброено дотук показва, че депутатите изобщо не се интересуват от конкретната тематика, нито от хода на разследването, още по-малко от отговорите на главния прокурор, който видимо искрено изрази изненадата си, че те са останали толкова изненадани от резултата от експертизата на прочутите фотоси с „пачки“ и „кюлчета“, нещо което държавното обвинение е отбелязала в свое прессъобщение отдавна - още през миналата година.

За целта на пропагандата обаче истината няма стойност, напротив, тя трябва да бъде заглушена, а това става само с популизъм и провокации, като спретната спрямо Гешев от неколцина политически лилипути в зала „Запад“ на парламента. Цонева ще се хвали във фейса, че лично питала обвинител №1 – кога ще подаде оставка. Мирчев ще казва, че знае кой е автор на снимките, защото знаел IP-адреса, от който били пратени, а Бачийски ще продължи да прави странни взаимовръзки между граничния пункт „Капитан Андреево“ и „Мата Хари“. Нищо от тези глупости обаче няма да осигури евтина и сигурна доставка на газ за бизнеса, евтино гориво, което да ограничи ръста на инфлацията или да реши ред други належащи въпроси. Нито Гешев ще си подаде оставката, най-малко пък за да угоди на Цонева, Мирчев, Гечев и Бачийски. По всичко изглежда, че и  четиримата скоро ще са поредните политически лилипути, които след като са опитали неуспешно да го поместят, ще са потънали в забвение.