Главният прокурор Иван Гешев е призован за 10 ч. утре в Софийска градска прокуратура да даде обяснения по сигнала срещу него, внесен от заместника му Борислав Сарафов. След разпита медиите ще чакат Гешев за изявления и разкрития, пише Труд.

Сигналът на Сарафов бе гледан на два пъти във Висшия съдебен съвет тази седмица. В сряда Прокурорската колегия реши да го даде на Етичната и Дисциплинарната комисия, а в четвъртък Пленумът на ВСС се обедини около мнението, че трябва да насрочи извънредно заседание за обсъждането на сигнала.

Именно докато бяха дебатите в четвъртък, Гешев съобщи, че преди разпита не иска да пречи на наблюдаващите прокурори от СГП, затова ще може да говори публично след него. И обеща на членовете на ВСС да чуят интересни факти и данни за политическата намеса в работата на съдебната власт. Но остана неясно дали Гешев желае да направи тези разкрития на извънредното заседание на ВСС или пред медиите още в понеделник следобед.

Сигналът на Сарафов се състои от три части. В първата главният прокурор е обвинен, че в нарушение на Конституцията е записал телефонния си разговор с члена на ВСС Йордан Стоев без негово знание. Втората част е за това, че Гешев незаконно живеел в т. нр. Регентска вила в Боровец, дадена за стопанисване на прокуратурата, а третата - че се намесвал в разследванията по дела и по специално в казуса “Барселонагейт”.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук