"Иван Гешев и Борислав Сарафов признаха практики и факти, за които отдавна се говори в правната общност. Тези проблеми съществуват от години, но умело се прикриваха и премълчаваха", каза служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. 

По думите му събитията в прокуратурата не влияят на работата на МВР, а от девет месеца в системата се провежда последователна политика, свързана с борба срещу корупцията. Той уточни, че има съществен напредък в разследването на инцидента с колата на главния прокурор. 

"По-вероятно това е действие за сплашване", изтъкна той, цитиран от БНР.

Демерджиев подчерта, че практиката с "дела на трупчета" може да бъде прекратена със законодателни промени, които да дисциплинират прокуратурата в приключването на делата:  

"Когато има паралелни компетенции в повече от една структура, можем да очакваме, че все някоя ще си свърши работата и ще има реални резултати в борбата с корупцията по високите етажи. "Барселонагейт" е едно такова дело - това производство няма желание да се приключи, което показва двупосочно влияние.

От една страна, политиката прави всичко възможно да навлезе дълбоко в съдебната власт, от друга - част от магистратите се опитват чрез производства, които държат на трупчета, да влияят на определени политици или политически кръгове. Чрез тези практики очевидно и двете власти опитват да влязат на терена на друга власт и да установят контрол".

По думите на служебния министър на вътрешните работи - без да се установи върховенство на правото и без да се обезпечи реална борба срещу корупцията по високите етажи на властта, ние няма да имаме държавност. 

"Изключително неприятно изглежда ситуация, в която политически кръгове и кръгове от прокуратурата си разчистват сметки. България очаква работеща прокуратура, че трябва да има обективен и еднакъв подход към всички производства. Това се разбра частично. Надявам се да няма лов на вещици, а реални действия", изтъкна вицепремиерът.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук