На 5 април 2020 г. финансовият департамент на САЩ затвори едни от най-големите пазари в Даркнет, базирания в Русия Хидрамаркет, и наложи санкции на криптоборсата Гарантекс, която е регистрирана формално в Естония, но всъщност седалището е в комплекс от няколко неборстъргача, който се намира в центъра на Москва.

Това съобщи по време на брифинг, на който бяха огласени подробности около криптобанката Nexo, ръководителят на „Киберпрестъпления” в Национална следствена служба Светослав Василев.

В пресконференцията участваха още главният прокурор Иван Гешев, директорът на Националната следствена служба и зам. главен прокурор Борислав Сарафов, говорителят на главния прокурор Сийка Милева, директорът на Дирекция "Финансова сигурност в ДАНС, Недялко Петков и Ивайло Новаков от същата дирекция на ДАНС.

„След тази дата, след като са наложени санкции на тази базирана в Русия криптоборса, имаме 23 трансакции от тази криптоборса към различни адреси, които принадлежат на групата от компании Nexo. По този начин са нарушение тези санкции.

Установихме и други нарушения на санкции, които са свързани с иранска борса за търговия с криптовалути. Там са нарушени различни санкции на Обединените нации.

Установихме трансакции на Nexo, които са към най-различни адреси в криптоборси, които са свързани с различни киберпрестъпления, адреси, на които са получавани откупи за изнудване”, поясни той. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук