"Ако се окаже, че това е истина, това ще е скандал, съпоставим с коронавируса в здравната ни система. Това ще е коронавирус в съдебната ни система". Това заяви главният прокурор Иван Гешев в ефира на БНТ.

Припомняме, че шестима членове от ВСС са сезирали прокуратурата, в частност главния прокурор Иван Гешев, за открити според тях пробиви в системата за случайно разпределение на делата, чиито сървър е във ВСС. 

"Сигналът е от ВСС и един член на прокурорската колегия на ВСС. Към него е приложен IT одит на централната система за случайно разпределение на делата и заключенията. На първо място на експертите не е даден достъп до системата и изводите им не могат да са категорично потвърдени без изготвена експертиза", заяви главният прокурор.

"Има достатъчно данни, образували са досъдебно производство за компютърно престъпление и са възложили експертиза. Днес представители на прокуратурата и назначени експерти са поискали да се осигури достъп, за да се установи по категоричен начин дали съдържащото се в одита е така", каза той.

"Ако се окаже, че това е истина, това ще е скандал, съпоставим с коронавируса в здравната ни система. Това ще е коронавируса в съдебната ни система, защото потенциално може да са засегнати стотици хиляди дела с огромни имуществени интереси на множество български граждани", уточни Гешев. 

"Накратко ще кажа: всеки, който има електронен подпис, какъвто и да е , може да влезе в системата и да прави абсолютно всичко - да модифицира данни, да разпределя дела, да манипулира данни... каквото се сетите. Без да съм специалист, ще кажа, след като прочетох доклада, че всеки с почти никаква компютърна грамотност, имайки такъв електронен подпис, може да прави всичко, което за мен е потресаващо", каза той. 

Запитан това колко струва определянето на съдия по търговско дело, няма да се окаже фолклор, и дали някой отнякъде определя кой да гледа търговско дело, Гешев заяви, че огромните интереси не са само там.

"Материалният интерес е огромен, но в някои дела има не само финансов интерес. Не трябва да наблягаме само фолклора. Честно, надявам се да окаже, че не е вярно", добави главният прокурор.

"Само да кажа - 2015 г. под натиска на Христо Иванов и Калин Калпакчиев се създава централизирана система за разпределение на дела от една фирма без обществена поръчка и за 4-5 г. не е одитирана по никакъв начин сигурността на тази система. Сега сигурността се оказва нулева", каза той.

"Защо миналата година Лозан Панов и две-три дами, гравитиращи около него, се хвърлиха като Матросов на амбразурата да не се извърши IT одит за случайно разпределение на делата? Нямам отговор - може би зрителите трябва да си отговорят сами", заяви Гешев.