СГС образува досъдебно производство по повод депозиран сигнал до главния прокурор на Република България от 6 члена на ВСС.

Получен е доклад за извършен одит на централизираната система за случайно разпределение на делата. Открити са множество слабости на системата.

Това стана ясно от изявлението на говорителя на главния прокурор Сийка Милева във връзка с образувано досъдебно производтсво в Софийска градска прокуратура (СГП).

Боян Магдалинчев: След като системата за случайно разпределение на дела не е добре защитена, е по-добре да се направи нова
 
То е образувано по сигнал до главния прокурор от шестима членове на Висшия съдебен съвет.
 
Сийка Милева посочи, че слабостите в системата давали възможност за цялостна манипулация на разпределението на делата.

Гърми скандал: Случайното разпределение на дела в България се манипулира

Тоест определено дело може да бъде разпределено на определен съдия, като може да се касае за действия чрез неоторизиран достъп. Това стана ясно по време на брифинг в Съдебната палата с участието на говорителя на главния прокурор Сийка Милева.  

Откритите уязвимости могат да бъдат експлоатирани дори от лица със слаби компютърни умения. Хората, ангажирани със поддръжката на сървъра вече са дали свидетелски показания, стана ясно от думите ѝ.

Прокуратурата ще бъде безкомпромисна по време на разследването и въпреки опитите за натиск, които ще последват, увери Милева.